Een andere wereld

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Een andere wereld

  

 
Op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen en veranderde de wereld. Oorlog en het bijgaande menselijke leed blijft moeilijk te vatten, waarom toch?

Het heeft geen zin dat ik een analyse maak over deze oorlog, ik ben geen geopolitiek expert of macro-econoom. Wel lees ik het nieuws en vele van deze analyses om mijn job te kunnen doen.

Ik bekijk individuele bedrijven en tracht naar best vermogen hun toekomst in te schatten en ze op die manier te waarderen. Dat is uiteraard vandaag opnieuw moeilijker geworden.

Met Corona was de wereld al veranderd en daar komt dit nog bovenop. De gevolgen van beide op lange termijn zijn moeilijk tot niet in te schatten. Enkele voor de hand liggende natuurlijk wel, maar die conclusies heeft iedereen al getrokken en in die gebieden zijn er logischerwijs dan ook geen investeringsopportunteiten meer te vinden.

Het grote gevolg van zowel corona en nu nog vele malen versterkt door de oorlog is inflatie. Vorig jaar heb ik er ook al enkele keren over geschreven en zelfs vorige maand noemde ik een deel van de inflatie als niet permanent. Toen werd er in mijn ogen te veel gepanikeerd over iets wat deels een tijdelijk logistiek-en productieprobleem was.

Uiteraard was er ook door Corona al een shift naar verhogen van voorraden en het terughalen van productie. Nu is daar echter nog een moeilijk in te schatten probleem bijgekomen op de grondstoffenmarkt.

De toekomst is vandaag zoveel onzekerder als toen. Stel dat we het geluk zouden hebben dat morgen de oorlog voorbij is, wat zijn dan de lange termijn gevolgen? En wat als de oorlog nog jaren duurt? Behalve dat de inflatie veel erger zal zijn dan we een jaar geleden dachten, durf ik geen andere conclusies te trekken.

Nu maak ik me wel zorgen, niet enkel over inflatie, welke volgens mij niet meer te controleren is door de overheden en centrale banken, maar ook over een mogelijke zware recessie.

Hoewel ik denk dat de overheden de inflatie niet afdoende zouden kunnen bestrijden, denk ik ook niet dat ze dit willen. Als we gaan kijken naar wie inflatie pijn doet, dan zijn dat mensen die geld hebben. Vaak ook oudere mensen met afbetaalde woningen en beleggers. Ook wij als beleggers vallen daaronder, want beleggen kan je enkel doen als je overschot hebt.

Aan de andere kant zijn er ook mensen in de maatschappij die profiteren van inflatie. Mensen met veel schulden zien de last daarvan sterk verlagen in verhouding tot het loon of uitkering dat ze ontvangen. Ook jonge mensen die hun inkomen vandaag verdienen en daarvan leven zien dit inkomen stijgen terwijl hun lasten voor woningkrediet niet mee stijgt.

Al jaren wordt er gezegd dat de kloof tussen rijk en arm groeit. In België merken we daar weinig van door alle herverdelingsmechanismen die hier zijn, maar de populistische politici slaan heel graag op deze trom.

Inflatie zorgt hier voor een reset. Politici moeten hier niets voor doen, geen lastige maatregelen nemen, besparen of belastingen verhogen. Ze hebben zelfs een externe vijand om de schuld te geven, ideaal voor hen.

Voor ons die aan de kant van de verliezers staan, moeten we ons bewust zijn dat deze inflatie ons op bepaalde aspecten pijn zal doen. We moeten deze storm doorstaan, het enige dat we kunnen doen is ons zo goed mogelijk beschermen.

Het is duidelijk dat we moeten wegblijven uit cash. Cash is er enkel nog voor kortetermijnuitgaven (beleggingstechnisch beschouw ik 2 jaar als kort), niet meer als buffer voor een mogelijke crash.

Ook goud en zilver zie ik niet als een oplossing op lange termijn. Toegegeven voor een eerste inflatieschok zijn ze zeer geschikt, ze houden hun waarde, maar ze verdienen niets in tegenstelling tot kwaliteitsbedrijven en vastgoed. Op lange termijn zal dit dan ook een minder goede belegging zijn dan aandelen in kwaliteitsbedrijven.

Vermits cryptomunten altijd ofwel worden geklasseerd als geld, of anders als een equivalent van digitaal goud, valt dit ook weg, ongeacht de discussie of deze überhaupt wel tot één van deze twee mogen gerekend worden.

Kortom, we moeten dus schuilen in vastgoed en bedrijven, maar niet in elk bedrijf natuurlijk, daar schreef ik vorige maand al over.

Vorig jaar schreef ik nog dat inflatie niet de grootste zorg was, maar wel teveel betalen voor je belegging zodat je die inflatie eigenlijk al betaalde, nog voor deze plaats vond. Vorige maand gaf ik al aan dat je vooral moet letten op pricing power en beheersbare schulden en dat dan iets teveel betalen op lange termijn niet zo erg meer zou blijken.

Vandaag is het schuilen voor de inflatie een nog grotere zorg geworden.

Ondanks de inflatie en bijgaande dreiging van stijgende rentes, wat een impact heeft op waarderingen, zien we maar een kleine impact op de beurs. De impact van de oorlog is zelfs al bijna volledig weggevaagd, er is dan ook werkelijk geen enkel alternatief voor je cash.

Een flink deel van het geld dat is gedrukt sinds de financiële crisis en vooral zijn weg vond naar de kapitaalmarkten (obligaties, vastgoed, aandelen) zal gaan vrijkomen en opgebruikt moeten worden om de stijgende kost van leven te betalen. Maar wat als de spaarpot op begint te raken?

Ondanks dat ik het niet rooskleurig zie voor de economie, zie ik de inflatie fors hoger blijven dan de rente, en dit voor een lange tijd. Nu is het even extreem, ik zie dit milderen maar wel aanhouden.

In de eerste plaats zal deglobalisatie inflatoir werken. Er zal ook flink geïnvesteerd worden om minder afhankelijk te zijn van andere regio’s en landen, maar het duurt enkele jaren voor dit effect heeft. Tel daarbij het gegeven dat iedereen meer reserve van goederen voor productie zal aanleggen en de stijgende prijzen houden nog wel even aan.

Je zou kunnen redeneren, dat als het economisch slechter zal gaan en de rentes gaan stijgen, dan zal de beurs wel crashen en kan ik vandaag beter even aan de zijlijn gaan staan.

Ik sluit een beurscrash niet uit, ik zou deze zelfs verwelkomen om mijn resterende cash efficiënt in te zetten. Ik hou er echter ook rekening mee dat de beurs mogelijks nominaal niet gaat dalen maar dat de opgeblazen prijzen voor aandelen, ontlucht zullen worden door de daling in koopkracht van die nominale bedragen.

Bovendien geldt vandaag het adagio van "Time in the market beats timing the market" nog meer als anders.

Als u aan de zijlijn gaat staan, dan is de kans groot dat u een groot deel van de beste dagen op de beurs zal missen, in de afbeelding van JP Morgan ziet u de impact hiervan over de laatste 20 jaar.

 600_sc92.jpg

     

DE MARKT VANDAAG

Zoals hierboven reeds werd geschreven, zien we maar een zeer kleine reactie op de beurs op deze uitzonderlijke omstandigheden.

De Buffett Indicator blijft nog steeds op significant overgewaardeerde markten wijzen. 

Ondanks dat een heel deel van de uitgesproken groei-aandelen met 50% tot 80% zijn gedaald, zien we hiervan de impact amper op deze grafiek.

Het blijft vandaag uiterst belangrijk om zeer selectief te zijn in wat je koopt. Ondanks de visie of de inflatie verantwoord is om voor hoge kwaliteitsbedrijven iets soepeler te zijn met wat je ervoor betaalt, is echt teveel betalen uit den boze.

Daarnaast moet je dan ook 100% zeker zijn dat wat je koopt en te duur betaalt, ook echt één van die uitzonderlijke kwaliteitsbedrijven is.

Ik blijf het spel hetzelfde spelen, gebaseerd op rationaliteit, waar waarderingen er toe doen.

       

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop, dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.