Onzekerheid

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Onzekerheid

  

 
Normaal start ik de nieuwsbrief graag met een algemeen woordje over mijn visie op de markt of een boodschap die ik wil brengen. In de huidige omstandigheden lijken zulke onderwerpen eerder zinloos, want alles wat ik schrijf kan enkele dagen later al compleet achterhaald zijn.

Toen Vladimir Poetin op 24 februari Oekraïne binnenviel, gebeurde het ondenkbare en startte het grootste militaire conflict in Europa sinds de tweede wereldoorlog. Ook heel onverwacht was dat de Westerse mogendheden deze brutale en zinloze agressie beantwoorden met een eerder ongeziene eenheid en zware economische sancties tegen Rusland.

Onze gedachten zijn bij de inwoners van Oekraïne en Rusland die worden meegesleurd in dit vreselijke conflict en van wie de levens en levensonderhoud vernietigd worden tegen een ongeziene snelheid en op ondenkbare schaal.

De impact van dit conflict mogen we niet onderschatten. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor bijna 50% van alle energie- en metaalnoden van Europa en zijn goed voor 25% van de totale graanexport wereldwijd. Dit voelen we vandaag al in allerlei producten en zal, zolang het conflict aanhoudt, er niet op beteren.

Door de hoge gasprijzen gaan ook de prijzen voor meststoffen door het dak waardoor de voedseltekorten alleen maar zullen toenemen. Terwijl wij er in Europa vanaf komen met hogere prijzen, zal er elders in de wereld honger worden geleden door dit conflict.

Wij hebben een Oekraïens bedrijf in portefeuille, een grote producent van zonnebloemolie en een zeer belangrijke producent/exporteur van tarwe is. In hun jaarverslag lieten ze weten dat hun primaire focus vandaag ligt op inzaaien van de landbouwgronden, want als dit in april niet lukt, dan is er geen oogst voor dit seizoen.

Ze gaven mee dat op het ogenblik van schrijven zo’n 25% van hun gronden niet kunnen gezaaid worden vanwege te dicht bij het front of onder Russische controle. Ondertussen is Rusland zich wel gaan concentreren op de oostelijke regio, dus mogelijks is de situatie voor ons bedrijf op dat gebied iets beter vandaag. Door echter een suboptimale werking op gebied van bemesting en pesticiden alsook gebrek aan diesel, verwachten ze dat de oogst zo’n 35% tot 40% minder zal zijn.

Een ander probleem is dat ze het graan dat gestockeerd is niet geëxporteerd krijgen. De havens in de Zwarte Zee zijn geblokkeerd.

Niemand weet hoe deze situatie zich verder zal ontplooien en het kan binnen enkele uren al anders zijn.


Waarom staan de beurzen niet 25% lager?

Een vraag die ik me stel is of de sancties die ze opleggen aan Rusland voor Europa niet een schot in eigen voet is. Iran wordt al jaren gesanctioneerd en toch lijkt de olie gewoon haar weg te vinden en is het gewenste effect er niet. Bedrijven die Rusland verlaten of alles voor een habbekrats verkopen, maken zo op termijn de entourage van Putin enkel rijker.

De sancties kunnen enkel slagen als ze waterdicht zijn en over alle producten, ook al zal ons dat op korte termijn veel pijn doen.

Nu zijn veel grondstoffen uitgesloten van de sancties vanwege hun strategische belangrijkheid voor Europa. Daarnaast handelen landen zoals China, India en Turkije gewoon verder met Rusland en kopen ze deze grondstoffen tegen mooie kortingen ten opzichte van de meest gebruikte maatstaven.

Overheden proberen de problemen van de gestegen prijzen hier te counteren met subsidies en, hoe kan het ook anders in België, met cheques. Dit komt bovenop de enorme uitgaven vanwege de coronacrisis en zet enkel maar de deur open voor nog meer inflatoire druk.

Als we dan bovenop deze situatie ook nog eens zien dat China vasthoudt aan zeer strenge lockdowns welke hun eigen en de wereldeconomie schaden, dan is het absoluut verbazend dat de beurzen niet minstens 25% lager staan dan vandaag.

Er is natuurlijk geen alternatief voor het spaargeld dat, indien niet geïnvesteerd in bedrijven of vastgoed, tegen een snel tempo waarde verliest. Daar schreef ik vorige maand al over.

Als belegger is het echter niet aan ons om deze wereldwijde macro-economische problemen op te lossen, wel om ons te focussen op onze bedrijven. En in onze selectielijst zie ik vandaag nog mooie opportuniteiten.

Zo is er een bedrijf dat recent een flinke uitschuiver had. Ze hebben zich verder geprofessionaliseerd en de cijfers zijn weer uitstekend. Mijn buikgevoel zegt dat het mogelijks wel eens de laatste kans is om deze aan de huidige lage prijzen op te pikken.

       

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moest toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop, dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

Wilt u wekelijks geïnformeerd worden welke aandelen ik adviseer om te kopen? 

Klik hier voor meer informatie en krijg mijn 254 pagina's tellend boek er bij een jaar of een 2-jaar abonnement gratis bij.