Breed spreiden: alleen als je niet weet wat je doet

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Breed spreiden: alleen als je niet weet wat je doet!

    

  

Een van de meest voorkomende adviezen aan beleggers is: spreid, spreid, spreid!

Het argument hierachter is nogal logisch: verliezen vermijden of beperken.

Als je een te grote positie neemt in één bepaald aandeel, dan kan je wel eens uit de bocht gaan, wordt gezegd. Maar als je kijkt naar wat de grootste beleggers aller tijden met hun centen hebben gedaan, dan kom je algauw van deze redenering terug.

Want denk hier eens over na: waarom zou je je geld gaan spreiden over tientallen of zelfs honderden aandelen, terwijl je alleen in de beste ideeën wil gaan beleggen?

Grote beleggers zoals Warren Buffett hebben het al eens gezegd: leer een beperkt aantal bedrijven héél goed kennen, en beleg er daarna in voor de lange termijn.

De reden waarom fondsbeheerders en banken deze manier van werken niet toepassen in hun eigen portefeuilles, ligt voor de hand: carrièrerisico!

Een beheerder van een fonds die keuzes durft te maken, ligt er al gauw uit wanneer het één jaar tegenzit. Daarom houden de meeste zich heel braaf aan de index en spreiden ze volop. Op die manier hebben hun beleggingskeuzes eigenlijk bijna geen effect meer, en koop je in feite een veredeld indexfonds.

Warren Buffett noemde dit ‘diworsification’: zoveel spreiden dat je op den duur je beste ideeën helemaal weg filtert.

  
   600_sc4.jpg

 

Gelukkig richten we ons bij SMART Capital vooral op individuele beleggers, die al deze nadelen niet hebben.

Jij kan gerust beleggen in de beste ideeën, zonder dat je er al de rest moet bijnemen. Want daar gaat beleggen uiteindelijk over: keuzes maken en soms radicaal tegen de trend ingaan.

Daarom is onze Deep Value & High Quality Selectielijst behoorlijk geconcentreerd.

Op dit moment vind je hierin 14 aandelen terug die ik enorm goed opvolg en van naaldje tot draadje ken. (Onze Value Indexing lijst bevat 35 aandelen)

5 van de 14 aandelen zijn op dit moment koopwaardig.

Dat toont wel aan dat we bij SMART Capital héél selectief zijn, niet?

Ik kan je zoals onze concurrenten ook ellenlange pagina’s met honderden aandelen laten zien die ik zogezegd opvolg, maar wat heb je daar aan?

Niets, dus.

Ik blijf daarom mijn beproefde strategie opvolgen en ik ben er zeker van dat die 5 aandelen die op dit moment koopwaardig staan, alles hebben om topbeleggingen te worden.

Dit jaar kocht ik al met dichtgeknepen billen enkele aandelen uit de grondstoffensector, die toen niemand wilde maar vandaag al tientallen procenten hoger staan.

Zo gaat het altijd op de beurs, en dit verhaal zal zich ook herhalen met de koopwaardige aandelen die ik nu heb uitgekozen.

Je kiest zelf of je de markt wil ondergaan, of ze wil controleren!

DOWNLOAD HIER MIJN LIJST MET KOOPWAARDIGE AANDELEN

Met vriendelijke groeten,

 
Sam Hollanders

Hoofdredacteur SMART Capital