Een belangrijke les van deze topbelegger

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Een belangrijke les
van deze topbelegger

    

  

Jean-Marie Eveillard is een van de grootste (nog levende) valuebeleggers die er ooit zijn geweest. Als we van zulke mensen een les kunnen leren, dan zullen we het zeker niet laten.

Met zijn First Eagle Fund haalde hij jarenlang geweldige performances. Door Fortune Magazine werd hij indertijd uitgeroepen tot een van de beste valuebeleggers op Wall Street.

 600_sc6.jpg


Ik heb onlangs nog eens een artikel van hem teruggelezen. Het is niet nieuw, het dateert al van 2000, maar is relevanter dan ooit.

Eveillard verwijst naar een interview in Barron’s, waarin een bekende beheerder heel kritisch was over een bepaald aandeel. Toch bleek achteraf dat die beheerder het aandeel wél in zijn portefeuille had zitten, hoewel hij ‘onderwogen’ was.

Je vraagt je af wat het nut is van een aandeel te bezitten dat je niet ziet zitten?

Wel, dat komt door wat Eveillard de ‘tirannie van de benchmark’ noemt. Fonds-beheerders moeten vaak koste wat het kost aandelen opnemen in portefeuille, omdat ze anders te veel afwijken van de benchmark.

Een portefeuille die veel aandelen bevat omdat ze nu eenmaal een grote weging hebben in de benchmark, is een garantie op mislukking. Maar dat is nu precies wat veel ‘professionele’ beleggers doen, in een poging om de benchmark bij te houden of lichtjes te kloppen (als ze ambitieus zijn).

Als een fonds 20% zakt en de benchmark 25%, dan is de beheerder een held.

Dat is niet de manier waarop ik de zaken bij SMART Capital aanpak. Je vindt hier enkel en alleen mijn beste ideeën terug. Als er ‘KOPEN’ als advies bijstaat, is dat teken dat ik dit aandeel echt zie zitten. Ik ga het niet kopen omdat de rest het doet, of omdat het in een of andere benchmark zit.

Mijn enige motivatie is rendement halen voor jou!

Het komt eigenlijk goed uit dat je deze mail nu leest, want in het laatste nummer bespreek ik opnieuw een aantal aandelen die volgens mij het verschil gaan maken op lange termijn.

Ik heb het onder andere over:

  • Een grondstoffenaandeel waarop we nu 22% winst hebben. Wat doen we hiermee?
  • Een Zweedse kledingketen
  • Een leverancier van booreilanden
  • … en nog zoveel meer!

Voor elk wat wils dus.

Ook benieuwd naar hoe SMART Capital met zijn consistente value-aanpak de benchmarken klopt?

Ik vertel er je HIER alles over.


Met vriendelijke groeten,

 
Sam Hollanders

Hoofdredacteur SMART Capital