Vijf beleggingslessen van deze oude knar

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Vijf beleggingslessen van deze oude knar

    

  
Hallo, Sam Hollanders hier weer eens, hoofdredacteur van SMART Capital.

Het was dit weekend weer genieten van de jaarlijkse hoogmis van beleggers, de jaarvergadering van Berkshire Hathaway.

Voor het eerst werd het event live gestreamd. Ik zat daardoor gekluisterd aan de pc, terwijl mijn vrouw me meermaals aanmaande om samen iets te gaan doen.

Beleggen is een passie, en wie erdoor gebeten is, geraakt er nooit meer vanaf.

Charlie Munger is ook zo’n gepassioneerde belegger. Hij is al meer dan 50 jaar de sidekick van zijn meer bekende partner, Warren Buffett.

 600_sc8.jpg

 
De wijsheden die die twee mannen in pacht hebben, zijn ongelooflijk. Telkens opnieuw komen ze tot doodsimpele, maar enorm effectieve zaken over beleggen.

Munger is minder rijk dan Buffett en zou een vermogen hebben van ‘slechts’ 1,2 miljard dollar, terwijl Buffett boven de 63 miljard dollar zit. Maar Munger is mogelijk nog intellectueler dan Buffett. Zijn denkwijze komt van een brede reeks disciplines.

We geven vijf lessen mee van Munger die we ook toepassen bij SMART Capital:

1)      Houd je aan de beproefde recepten

Munger is de man die het begrip van de ‘slotgracht’ bij bedrijven verder perfectioneerde. Dat is vandaag nog altijd een van de richtinggevende concepten bij value beleggen. Ook bij SMART Capital passen we dit begrip toe in onze portefeuilles. We zoeken bedrijven met een duurzaam competitief voordeel op lange termijn.

2)      Vermijd moeilijke beslissingen

Door jezelf te beperken tot de meest eenvoudige en simpele beleggingsideeën, zal je waarschijnlijk veel succesvoller zijn. Check! Ook bij SMART Capital geen moeilijke constructies of exotische producten. Gewoon beursgenoteerde aandelen. What you see is what you get!

3)      Vertrouw Wall Street niet

De cultuur van hebzucht en afgunst die heerst die de financiële wereld doen verrotten, maken je zeker geen betere belegger. Vertrouw op je eigen rustige analyses en laat je niet gek maken door cheerleaders of doemdenkers. Door zelf gezond verstand toe te passen, kom je al een heel eind.

4)      Vertrouwen is belangrijk

Berkshire belegt in bedrijven met een ethisch en degelijk management die meer gemotiveerd zijn om waarde te creëren dan voor zichzelf geld te verdienen. Als ik naar de bedrijven in onze selectielijsten kijk, dan komt dit perfect overeen met deze vereiste. Ik houd van een management dat belooft wat het doet, en doet wat het belooft. Dit is zo belangrijk!

5)      Begrijp de psychologie van het menselijke falen

Als je een betere belegger wil worden, zal je regelmatig met je hoofd tegen de muur lopen. Dat is niet zo erg, maar je moet er wel van leren. Als je inzicht krijgt in je eigen falen, word je een betere belegger.

Nu ik eraan denk, De Deep Value en High Quality selectielijst bevat bij schrijven vijf koopwaardige aandelen.

U kan deze en de Value Indexing selectielijst downloaden als u intekent op onze nieuwsbrief.

Dit is de strengst mogelijke selectie die je kan maken bij beleggen. Deze bedrijven moeten voldoen aan werkelijk alle eisen.

Zelfs Munger zou er blij van worden.

Het zijn toppers die je de komende jaren een aanzienlijk meerrendement zullen geven op de markt, daar ben ik van overtuigd.300_sam_hollanders_foto2.jpg
 
TEKEN HIER IN

Met vriendelijke groet,

 
Sam Hollanders
Hoofdredacteur SMART Capital