Niet heel rijk zijn is geen probleem

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Niet heel rijk zijn
is geen probleem!

    

  
Warren Buffett heeft het al verschillende keren gezegd: Berkshire Hathaway is té groot geworden om bovenmatige returns op te leveren voor zijn aandeelhouders.

Buffett kocht gedurende tientallen jaren geweldige bedrijven die echte winst-machines waren, maar weinig kapitaalinvesteringen vereisten.

Een voorbeeld daarvan is See’s Candies, dat in 1972 door Berkshire werd overgenomen. Buffett noemde dit eerder al het ‘schoolvoorbeeld van een droombedrijf’. Berkshire kocht See voor 25 miljoen dollar toen de winst van het bedrijf minder dan 5 miljoen USD per jaar bedroeg. De jongste jaren is de winst van See meer dan 80 miljoen dollar geweest. Maar Buffett moest amper investeren in bijkomend kapitaal om de winst van See te zien stijgen.

Dat is een voorbeeld van een geweldig bedrijf volgens Buffett: eentje dat niet kapitaalintensief is.

Vandaag koopt Buffett echter bedrijven die enorme hoeveelheden kapitaal nodig hebben, denken we maar aan spoorwegen en pijplijnen voor de oliesector.

Als je Buffett daarover aanspreekt, dan is de reden dat Berkshire gewoon te groot is geworden om te investeren in geweldige bedrijven die weinig kapitaal nodig hebben.

Heel simpel gesteld: Berkshire heeft te veel geld om te beheren. Ze MOETEN kapitaalintensieve investeringen maken, omdat ze gewoon zoveel geld hebben dat ze ergens moeten plaatsen.

Buffett zei het al: “de hoogste rendementen die ik ooit maakte, waren in de jaren 50. Ik verpletterde de Dow. Je zou de cijfers moeten zien. Maar toen belegde ik peanuts. Het is een enorm structureel voordeel om niet veel geld te hebben. Ik kan denk ik 50% per jaar verdienen met 1 miljoen dollar. Ik weet het zelfs zeker.”

Fantastisch, niet?

Niet veel geld hebben is een voordeel! Gewone stervelingen zoals jij en ik zijn dus veel beter af.

Als je een paar tienduizenden of honderdduizenden euro’s te beleggen hebt, kan je beleggen in het neusje van de zalm van de aandelenmarkten: goedkope en superieure bedrijven met een lekker dividend.

Als je daarentegen 350 miljard waard bent, zoals Buffett, moet je je beperken tot dure bedrijven.

Geweldig, toch?

Ik krijg al helemaal zin om mijn Selectielijsten nog eens van nabij te bekijken. 

In het laatste nummer van SMART Capital bespreek ik trouwens weer een paar van die snoepjes voor beleggers. Ik ga hier dieper in op een holding, en twee gespecialiseerde bedrijven die enorme toegevoegde waarde kunnen leveren voor hun aandeelhouders.

Buffett zou er maar wat verlekkerd naar kijken. Maar hij kan alleen kijken, jij kan er ook daadwerkelijk in beleggen en geld mee verdienen. Zo wordt een nadeel, namelijk niet veel geld hebben, omgebogen in een geweldig voordeel voor jou als belegger.

Wil je ook die bedrijven leren kennen?

Je leest er alles over in het laatste nummer van SMART Capital.

Een abonnement afsluiten is wel nodig, want deze info deel ik alleen met betalende lezers.600_sam_hollanders_foto2.jpg

Intekenen kan je HIER

 
Met vriendelijke groet,
 

Sam Hollanders
Hoofdredacteur SMART Capital