Beleggen = ondernemen!

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Beleggen = ondernemen!

    

  
Hallo, Sam Hollanders hier.

Warren Buffett zei ooit over het boek The Intelligent Investor van Benjamin Graham: “Als ik dat boek in 1949 niet had gelezen, had mijn toekomst er heel anders uitgezien.”

Je zou kunnen zeggen: “Als ik in 2016 SMART Capital niet had gelezen, had mijn toekomst er heel anders uitgezien.”

Grapje hoor :)  We blijven bescheiden, met een passie voor beleggen!

Maar toch, er is één les van Graham die ik vandaag met je wil delen en dat is dat beleggers veel meer naar een belegging in aandelen moeten kijken zoals een ondernemer. Een ondernemer bekijkt immers investering en opbrengst, kosten en baten, en weegt alles af tegenover elkaar.

Dat doet hij uiteraard niet op een maand of zelfs een jaar. Een ondernemer maakt plannen op drie tot vijf jaar, en zelfs tien jaar. Op die manier blijft het immers veel gemakkelijker om gefocust te blijven op je doel.

Voor beleggers is de doelstelling: ervoor zorgen dat mijn levensstandaard na mijn pensioen op peil blijft, in reële koopkracht! De rest is eigenlijk praat voor de vaak.
  

Wat moet je dus doen als belegger?

Meer redeneren als een ondernemer!

  
Dat is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een van de manieren om daar toch in te slagen, is om je effectenrekening minder vaak te openen. Je maakt jezelf immers gek als je elk uur naar je portefeuille gaat kijken. Die tijd kan je beter op een andere manier spenderen.

Hoe dan?

Door héél veel te weten te komen over de bedrijven waarin je belegt. En door vooral niet in te veel aandelen tegelijk te beleggen.

Hoe je dat het beste kan aanpakken, vertel ik je in SMART Capital.

Via e-mail kan ik helaas geen advies geven, dat begrijp je. Deze waardevolle info wil ik voorbehouden voor mijn abonnees.

By the way, in het jongste nummer geef ik een update over een van de beste  Belgische aandelen van de afgelopen dertig jaar.

De performance die deze mannen hebben neergezet, is niet minder dan fenomenaal te noemen. Aan het roer staan echte ‘captains of industry’.

De vraag die natuurlijk op je lippen brandt nu is… is het aandeel nog koopwaardig? Dat vertel ik je dus in het jongste nummer. Je kan het meteen hier downloaden, dan krijg je ook mijn mening over dit aandeel te zien… en over vele andere!

Tot volgende keer. Sam Hollanders

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
Hoofdredacteur SMART Capital