Versla Mr. Market

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Versla Mr. Market

    

  
Aandelen zijn de meest doeltreffende manier om te beleggen, en toch hebben zoveel mensen er schrik van. 

Dat wordt ons steevast weer ingepompt door ofwel mensen die met aandelen “hun hele hebben en houden zijn verloren”, naar eigen zeggen, of van horen zeggen, of door politici, die aandelen als iets duivels bekijken. 

Veel mensen trappen in die val, en staren als een konijn in een lichtbak: ze durven niet meer vooruit of achteruit bewegen. 

Ik geef je maar even de allegorie van Mr. Market mee, die werd geïntroduceerd door Benjamin Graham. Mr. Market is namelijk een beetje een nerveus type. 

Vandaag zouden we een dergelijke kerel zelfs manisch-depressief noemen, of bipolair. Pak ons niet op onze woorden, we zijn geen psychiaters. 

Zelfs Buffett vertelt dat Mr. Market een heel wisselvallig iemand is. Maar hij vertelt er wel bij hoe je van zijn mood-swings gebruik kan maken. 

 600_sc15.jpg

 

Als hij gedeprimeerd wordt, dan koop je VAN hem. Als hij euforisch is, dan verkoop je AAN hem. 

Vrij simpel, toch? 

En toch trappen beleggers altijd in de val. Ze kopen duur, en verkopen goedkoop. 

Elke dag opnieuw kom je Mr. Market als belegger tegen. En dan moet je beslissen: koop je, of verkoop je? 

Of is hij vrij stabiel, en doe je niks? 

Jij als kleine belegger hebt een voordeel dat je niet hebt op een fondsen-beheerder. Die MOET elke dag kopen, want zijn fondsen moeten volledig belegd zijn. En vaak zijn dat niet de beste beleggingen, want die beheerder krijgt druk van bovenaf. 

Daar heb jij geen last van. Jij kan gewoon gebruik maken van de grillen van Mr. Market, zonder enig schuldgevoel. 

Is dat geen mooie deal? 

Ik heb voor mezelf al lang geleden beslist dat ik mijn beleggingen zo ga aan-pakken. En ik moet zeggen, het heeft me geen windeieren gelegd. Zeker nu in deze tijden, waarin een obligatie of spaarboekje niks meer opbrengt. 

Beleggen is het nieuwe sparen? You bet! 

Ik moet namelijk m’n pensioen zelf bij elkaar zien te krijgen, en daarvoor reken ik op de lange termijn returns van aandelen. 

Ik ben helemaal niet pessimistisch ingesteld, en daardoor bestaat het grootste deel van mijn persoonlijke portefeuille uit aandelen. Soms koop ik van Mr. Market, en soms sta ik ze met plezier weer af aan hem. 

Dat is het leuke van beleggen: zaaien en erna oogsten. 

Wil jij ook mijn favoriete aandelen leren kennen waarin ik zelf beleg? 

Ik geef je graag inzicht in mijn portefeuille als je een abonnement neemt op SMART Capital. Ik werk namelijk dag en nacht om waardevolle analyses te maken, en dat heeft een (beperkte) prijs. 

Een abonnement kost je heus geen rib uit je lijf. 

Gratis informatie op het web kan je overal vinden, maar of je daar je pensioen-kapitaal mee wil opbouwen? SMART Capital heeft 15 jaar ervaring in beleggen en onze enige bron van inkomsten zijn abonnementsbijdragen. Daarom kunnen en mogen we schrijven wat we willen en wat het beste is voor onze abonnees, zonder druk van wie dan ook.

<> 

Sam Hollanders

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
Hoofdredacteur SMART Capital