Buffett is jarig. Wat leren we van hem.

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Buffett is jarig!
Wat leren we van hem?

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Vandaag is het een mooie dag voor Warren Buffett, want hij blaast 86 kaarsjes uit. In die tijd op aarde is hij uitgegroeid tot de beste belegger aller tijden. Zijn trackrecord is niet minder dan fenomenaal, dat hoeft al lang geen betoog meer. Toch is er ook een portie geluk mee gemoeid, met succesvol beleggen.

Dat geldt voor alles in het leven.

Toen Buffett een 20-jarige MBA-student was aan de Columbia University, ontdekte hij dat zijn held, professor Benjamin Graham, de vader van het valuebeleggen, ook de voorzitter van de raad van bestuur van GEICO was.

Aangezien Buffett interesse had in alles waar Graham interesse in had, nam hij op een zaterdagochtend in 1950 de trein van Washington DC naar New York. Zonder dat hij z’n komst had aangekondigd, had Buffett veel geluk dat er één werknemer aanwezig was, die gedurende vier uur de tijd nam om alles over verzekeringen en GEICO uit te leggen aan de leergierige Buffett.

Buffett had onmiddellijk door dat GEICO een competitief voordeel had dat zou blijven duren. Verzekeringen werden later een belangrijk onderdeel van Berkshire Hathaway. Kennis van de bedrijven en een beetje geluk zijn de belangrijkste ingrediënten voor een belegger.

Je moet je niet zomaar tevreden stellen met de performance van de index. Individuele aandelen kiezen die mooie kansen bieden, kan je op termijn nog veel meer geld opleveren. Bovendien is het een fijn gevoel om eigenaar te zijn van een stukje van een bedrijf.

Neem nu het voorbeeld van Altria, het tabaksbedrijf. Dat is op termijn een van de best presterende bedrijven op de beurs geweest. 1 dollar belegd in dit bedrijf in 1968 zou vandaag meer dan 6.600 dollar zijn.

 600_sc22.jpg

 
Terwijl de S&P index over die periode ‘slechts’ 87 dollar had opgeleverd (inclusief dividenden).

‘DE’ beurs bestaat niet, dat heb ik je al gezegd. Het is een verzameling van bedrijven, goede en slechte. De goede willen we er bij SMART Capital uitkiezen op basis van een consistent beleggingsproces en heel veel analysewerk.

Dat werk doen wij voor jou zodat jij rechtstreeks kan profiteren van onze tips. Die zijn echter wel weggelegd voor onze abonnees. Ze gratis met je delen zou niet eerlijk zijn tegenover betalende lezers.

Teken vandaag nog in, zodat je deel uitmaakt van de exclusieve club van SMART Capital lezers.

Na 15 jaar nog steeds het beste value beleggingsblad in de lage landen!

Teken hier in.

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
Hoofdredacteur SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg