Dit is de beste graadmeter voor succes

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Dit is de beste graadmeter voor succes!

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

Wat is de beste graadmeter voor succes op de beurs? Laten we het eens even vragen aan grootmeester Benjamin Graham:

The essence of investment management is the management of risks, not the management of returns.” -Benjamin Graham

Dat lijkt me vrij duidelijk.

Beleggers spenderen heel veel tijd aan het (proberen) bepalen van toekomstige rendementen op de beurs.

Het is tegenwoordig weer de tijd van het jaar waarin fondsbeheerders en vermogensbeheerders allerhande hun ‘outlook 2017’ naar buiten brengen. 

Hier bij SMART Capital ga ik geen verwachte rendementen geven, want ik ben veel voorzichtiger dan deze ‘experts’. Ik luister naar wat de geschiedenis en de grootmeesters zeggen, en dat is dat risicobeheer dé manier is om geld te verdienen op de markten. 

De doorsnee belegger besteedt niet voldoende aandacht aan het beheersen van risico’s. Een van de manieren om de risico’s onder controle te houden is eenvoudigweg… te letten op de prijs.

Hoe goedkoper je een actief (een aandeel, een obligatie, een huis, eender wat) kan kopen, hoe lager het risico en hoe hoger het (potentiële) rendement.

Kijk maar eens naar de CAPE-index (cyclisch aangepaste koers/winstverhouding) van Robert Shiller. De tabel hieronder, die teruggaat tot 1926, toont de gemiddelde returns over drie, vijf en tien jaar op de Amerikaanse S&P500 index.

Een bepaalde CAPE ratio wordt dan steeds als uitgangspunt genomen. Er is een duidelijk verband tussen de initiële waardering en de gemiddelde toekomstige returns.

 600_sc35.jpg

 

Je moet wel weten, dit is een oefening die gemaakt wordt voor de hele markt.

Ik ben echter een value-belegger die zich weinig aantrekt van DE markt, maar de beurzen wel beschouwt als een verzameling individuele bedrijven. Ik ben enkel geïnteresseerd in de bedrijven die de beste verhouding tussen risico en rendement vertonen. Op die manier sla ik twee vliegen in één klap: ik beperk mijn risico in de portefeuille en selecteer de bedrijven met de potentieel beste returns.

En wees gerust, in 2016 heb ik al stevige rendementen geboekt in mijn Selectielijsten.

Het was een volatiel jaar, maar goedkope kwaliteit klopt altijd de markt, daar ben ik van overtuigd. Sinds een aantal maanden zit value volop in de lift, en daar profiteer ik met mijn blad volop van.

Profiteer je samen met mij van deze aandelen?
 

Download dan hier mijn TIPS.

  

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u meteen op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg