Wat brengt 2017

Nieuwsbrief SmartCapital

 

Wat brengt 2017

     

Sam Hollanders

 
Sam Hollanders hier.

In de eerste plaats wens ik edereen een fantastisch 2017. Aan u en iedereen die u lief hebt wens ik een gezond en voorspoedig jaar. Daar horen uiteraard ook mooie beurswinsten bij. Voor dit jaar voeg ik daar graag ook nog aan toe, “gespaard van zinloos geweld”.
  

Speculatietaks & beurstaks

Waar ik vorig jaar nog moest schrijven over de kleinebeleggerstaks, kunnen we nu melden dat we er vanaf zijn. 

Aan ons hebben ze in elk geval niets verdiend. Onze manier van beleggen is lange termijn gericht. We wisten dan ook op voorhand dat wij niet zouden bijdragen aan deze dwaze belasting. Maar toch werd ik in beslissingen beïnvloed. Zo heb ik niet van de bodemkoers van Noble gebruik gemaakt, omdat ik wist dat ik deze te snel zou moeten verkopen. 

De uitbreiding van de taks op beursverrichtingen, treft u enkel als u een rekening in het buitenland heeft. Bent u klant bij een Belgische broker, dan betaalde u deze al. Ook als u als Belg een rekening in Nederland heeft, zal u deze taks verschuldigd zijn. Gelukkig werken de meeste brokers mee en zullen ze  deze administratieve rompslomp voor u verwerken. 

Dat de kostprijs van een transactie stijgt, stoort me minder dan de speculatietaks. Dit zal toch enkele mensen aanzetten om wat langer na te denken voor ze zomaar handelen. 

Dat daarentegen weer enkel de aandelen worden geviseerd en opties, turbo’s en andere derivaten buiten schot blijven, stoort me dan weer wel. Zo zie je maar hoe machtig de financiële lobby is en hoe de overheid de kleine belegger als een melkkoe beschouwt.
  

Vooruitblik 

Net zoals voorgaande jaren krijgt u in het eerste nummer onze vooruitblik op het jaar om daarna af te sluiten met onze toppers en floppers van het jaar voordien. 

Net zoals elk jaar krijgt u de volgende waarschuwing: De glazen bol lag ook dit jaar niet onder mijn kerstboom. Ook dit jaar zullen er zaken gebeuren die niemand heeft voorspeld en zullen scenario’s die iedereen als logisch acht, zich niet voltrekken. Ook de impact en gevolgen van deze gebeurtenissen, zelfs al zijn ze juist voorspeld, blijven een vraagteken.

Ik probeer mijn visie kort en bondig te houden zonder rond te pot te draaien om op het einde van dit jaar toch maar een zin te vinden die me gelijk geeft. Economie is geen exacte wetenschap en is doorspekt van menselijke emoties die op de beurs nog eens worden uitvergroot. 

Ook externe factoren zoals oorlogen en politiek hebben een bepalende invloed. Bovendien ben ik geen econoom en heb ik hier ook geen aspiraties voor. Ik houd van het analyseren van bedrijven en van wat een onderneming doet draaien. Dat houdt mij bezig.
  

Inflatie en rente 

Dat de inflatie nog steeds zo laag is ondanks de enorme massa extra geld dat wordt gecreëerd, toont aan dat het met de algemene economie toch nog niet zo goed gaat. 

Er beginnen kiemen te ontstaan van een terugkeer naar een normale inflatie, niet te verwarren met de inflatie die er in België is door de extra belastingen. 

De enige reden waarom de rente zo laag wordt gehouden en men zo gebrand is om inflatie te creëren, is in mijn ogen omdat inflatie de enige uitweg is voor de met schulden overladen overheden. 

Als de inflatie elk jaar een deel van je spaargeld wegvreet, dan vind je dit normaal. Als de overheid plots een belasting op spaarboekjes zou heffen, dan komt iedereen op straat. 

De conclusie is dan ook dat de enige weg voor inflatie omhoog is. Hopelijk kunnen ze het beest onder controle houden van zodra het is ontketend. 

Bijgevolg verwacht ik in Europa nog geen renteverhoging, of ze zal minimaal zijn. Amerika kan het zich ook niet veroorloven om de dollar nog veel sterker te laten worden, dus ook zij zullen alles in het werk stellen om de rente niet te verhogen, al denk ik dat ze opnieuw door de markt zullen gedwongen worden. Ik gok voor het hele jaar op een verhoging van 0,5%.

  

Europa 

De beurzen gaven vorig jaar een gemengd beeld in Europa. De AEX, DAX en CAC40 konden een plus laten zien van respectievelijk 9,36%, 6,87% en 4,86%. 

Andere Europese indexen eindigden in het rood, waaronder de BEL20 (-2,54%), de Spaanse IBEX35 (-2,01%), de Portugese PSI20 (-11,93%) en de Italiaanse FTSE MIB (-10,2%). 

Deze gemengde resultaten en een eindejaarssprint, zorgden voor een kleine stijging van de Eurostoxx 600 van 1,1%. Eigenlijk nog een zeer goede prestatie als we kijken naar hoe het jaar werd ingezet. 

Zulke verschillen tussen de landen onderling had ik niet verwacht. 

Voor het komende jaar kijken we vooral naar verschillende verkiezingen die zullen plaatsvinden. Dit zijn onzekere factoren waar de beurs ofwel kan reageren op basis van hoop, ofwel op angst. 

Algemeen verwacht ik volgend jaar dat er minder staat te gebeuren dan dit jaar. De EU blijft verder werken zoals vandaag, met te weinig eenheid en te weinig daadkracht. 

Vorig jaar schreef ik het ook al, ik ben een voorstander van een sterk Europa om een tegengewicht te zijn voor andere sterke blokken zoals Amerika en China. Maar het Europa van nu vind ik maar niets. Enorme kosten van een te zware overheid met te weinig mogelijkheden van uniform beleid en daadkracht, kortweg een kopie van België in het groot. 

Het enige dat ik als een mogelijke negatieve verrassing voorzie is het falen van een bank. Als de overheid een bank failliet laat gaan, dan kunnen de beurskoersen snel en diep in het rood gaan. 

Concreet voorspel ik voor de Eurostoxx 600 dit jaar een licht negatief resultaat. Ik geef me de ruimte tussen -1% en -4%. Om de kans op mislukken van de voorspelling nog wat te vergroten, ga ik nog wat gedetailleerder. Het moet plezant blijven!

Ik verwacht dat de beurzen tot aan de zomer gaan stijgen. Wanneer duidelijk wordt dat er geen politieke verandering is of Griekenland terug op de voorgrond treedt of een bank omvalt, dan gaat de 8% winst die werd gemaakt er volledig terug af en duiken we tegen de herfst naar -8% om dan licht terug te herstellen tijdens de eindejaarsperiode.
  

Amerika 

Voor Amerika verwacht ik dat de sterke dollar de bedrijfsresultaten negatief zal beïnvloeden. 

De hamvraag is natuurlijk of we dit jaar naar pariteit met de euro gaan. Terwijl ik er vorig jaar nog niet in geloofde, denk ik dat dit scenario in 2017 werkelijkheid zal worden. 

Een pariteit, daar zal de FED nog mee kunnen leven, als de euro echter goedkoper wordt als de dollar, dan gaan ze ingrijpen. 

Bovendien verwacht ik de pariteit ook niet echt op basis van een verdere versterkende dollar, maar vooral van een zwakkere euro. U zal zeggen het ene brengt het andere mee, en dat is waar, maar ik bedoel dit in vergelijking met de andere munten. 

Ondanks de negatieve invloed van de wisselkoers zie ik in Amerika toch degelijke resultaten voor de bedrijven. Ook de beurzen in Amerika zie ik onder impuls van de hoop van de nieuwe president verder stijgen. 

Ook hier een heel gedetailleerde voorspelling: Ik zie de S&P500 tot aan de zomer stijgen, minder sterk dan Europa, maar nog goed voor een stijging van 8%. 

Ook de S&P zal dan dalen in de zomer en herfst om het jaar uit te gaan met een winst van 1% tot 3%.
  

Beurzen algemeen 

Voorgaande jaren werd ook tijd gespendeerd aan voorspellingen voor de opkomende markten.  Dit vooral vanwege onze extra aandacht voor grondstoffen. 

Het belang van de grondstoffen zijn we in de portefeuille stilletjes aan het afbouwen, maar ook hiervoor nog een kleine voorspelling.

De olieprijs zal doorheen het jaar opnieuw flink schommelen zoals in 2016. Ik verwacht deze in een bandbreedte tussen $45 en $65 om tot een gemiddelde te komen van $56 per vat over het hele jaar. 

Grondstoffen zoals ijzer, koper,... zie ik doorheen het jaar lichtjes toenemen. Niet vanwege een forse extra vraag. China zie ik gewoon op hetzelfde tempo blijven verder werken en in Latijns-Amerika denk ik dat de problemen ook niet weggewerkt zullen raken dit jaar. 

Ik voorzie de kleine stijging in de grondstoffenprijzen dan ook vooral van het verlagen van de productie. 

Wat voor de spaarders echter nog steeds geldt is TINA. Er is werkelijk geen enkel ander alternatief dan beleggen. Dit is ook de reden dat ik niet verwacht dat de beurzen in de eerste jaarhelft al kunnen dalen. Pas in de tweede jaarhelft zal de vrees komen dat bomen niet tot in de hemel rijken. 

Ondanks dat er geen alternatief is, blijven er toch recordbedragen op spaarboekjes staan. Pas als we zien dat ook dit geld geactiveerd wordt, zijn we toe aan een crash. 

Nog even een speciale nota over obligaties. Vorig jaar heb ik dit al een gevaarlijke belegging genoemd, wat ook is gebleken. Dit wordt enkel erger voor dit jaar. Ik verkies aandelen.
  

Lachen geblazen 

De voorspellingen van dit jaar heb ik extra gedetailleerd gemaakt, zodat we samen op het einde van het jaar in nummer 48 er smakelijk mee kunnen lachen. 

Zoals ik al schreef, is dit een goede les in nederigheid. En als ik ze toch allemaal juist blijk te hebben, dan verwacht ik dat iemand dit meldt aan een krant en dat jullie me vanaf dan aanspreken met Ziener Sam ;-) . 

Alle gekheid op een stokje. Weet dat in de analyses en berekeningen van onze waardes voor de bedrijven geen enkele rekening wordt gehouden met deze gokken die ik net op papier heb gezet. 

Daarnaast wil ik ook nog even wijzen op wat ik schreef in het eerste nummer van 2015 aan de hand van de studie van Charles Schwabb. Om te winnen op de beurs dien je er ook op aanwezig te zijn. 
  

Toppers & Floppers 

De terugblik op 2016 was een aangename om te maken. Onze beide selectielijsten en bijhorende portefeuilles hebben een mooi resultaat neergezet. 

In 2016 steeg de Amerikaanse S&P500 met 9,54%. De Europese Eurostoxx 50 klokte af met een nipte winst van 0,91%. 

Hieronder vindt u twee grafieken van onze portefeuilles vergeleken met de S&P500 en bij gebrek aan de Eurostoxx 600 de Eurostoxx 50, welke bijna hetzelfde presteerde. 
 

Deep Value & High Quality

600_sc38.jpg

 

Value Indexing

600_sc39.jpg

 

Zoals u in de grafieken kan zien, hebben beide portefeuilles de beide indexen verslagen. 

De Deep Value portefeuille klopte af op een winst van 26,51% en deed het daarmee een heel stuk beter. De Value Indexing portefeuille kwam uit op 11,07%, wat ook een mooie extra winst is, zeker als we weten dat deze nog niet voor 100% belegd is, waar het systeem wel is op gebaseerd. 

U zal merken dat in de grafiek de resultaten iets hoger zijn. De resultaten die ik hierboven gaf zijn van mijn broker account. De grafieken zijn afkomstig van Google Finance. Het verschil zit hem in wisselkoersverschillen. Bij mijn broker heb ik niet altijd de valuta de dag zelf ingewisseld en zijn er wisselkosten, bij Google Finance gebeurt dit automatisch en kosteloos. Bij de Deep Value selectie is het verschil minimaal, bij de VI selectie is 3% toch een behoorlijk negatief verschil. Dit is voornamelijk door de verzwakking van het pond en de versterking van de dollar. 

Het is leuk om de indexen te verslaan, maar het draait eigenlijk vooral om winst te maken op de beurs. Als je het 15% tot 25% beter doet dan de beurs is dat natuurlijk heel tof, maar als de beurs 50% daalt en je daalt ook 25% tot 35%, is de prestatie eigenlijk hetzelfde, maar je zal er niet zo blij van worden. 

Kortom focus je ook steeds op het beperken van permanente verliezen.
  

Geleerde lessen 

Terugblikken op je resultaten zorgt vaak voor lessen die je kan leren. Dit jaar zijn dat er minder dan andere jaren omdat je het meeste leert uit verliezen en deze waren beperkt dit jaar. 

Wel heb ik onlangs al mijn adviezen van de afgelopen 5 jaar opnieuw bekeken en mijn beleggingen van de afgelopen 10 jaar geanalyseerd. Daaruit heb ik de volgende zaken opnieuw bevestigd gekregen: 

  • Vermijd bedrijven met veel politieke invloed. Of dit nu via bestuur of overheidsregulering is, maakt niet uit.
  • Vermijd bedrijven waarvan je de toekomst niet kan inschatten. Ik denk hier meer bepaald aan de grondstoffen. Bij olie speelt ook geen normale prijszetting door vraag en aanbod, maar door marktmanipulatie van een oligopolie. Te goedkoop kan je tijdelijk van profiteren, maar dit is geen lange termijn belegging.
  • Bij kleine bedrijven kan je het verschil maken! 

Wat zijn de lessen die jij dit jaar hebt geleerd?
  

Benieuwd naar mijn aanpak in 2017 bij SMART Capital, klik dan hier

 
Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital 

 
PS. Abonneer u op SMART Capital, en krijg het rapport "Hoe u Grote Winsten kan Behalen Zonder Grote Risico's... met dit Streng Bewaakte Geheim van de Beursgoeroe's", gratis toegestuurd bij uw abonnement.
 

600_sc17.jpg