Laat je niet ontmoedigen door die doemdenkers!

Ook het bericht gelezen van Royal Bank of Scotland? “Sell everything”!

Inderdaad, de strategen van RBS roepen ons op om onze volledige portefeuille te liquideren en enkel nog superveilige obligaties en Treasuries in portefeuille op te nemen.

Een dergelijke boodschap verkoopt natuurlijk als zoete broodjes wanneer de markten fors lager gaan. Alle media sprongen erop, en RBS kwam weer mooi in het nieuws.

Mission accomplished, zou ik zeggen als ik voor RBS werkte.

Belangrijker dan dergelijke paniekberichten is echter eens rustig kijken waarin je precies belegd bent. Mensen die in fondsen en ETF’s zitten, weten dat vaak niet, omdat onderliggend dikwijls honderden posities zitten.

Zo overtreden ze ongewild een van de belangrijkste lessen van Buffett: weet waarin je belegt!

Want stel nu dat je je volledige portefeuille zomaar liquideert. Waarin moet je dan gaan beleggen? Alles dan maar op de bank zetten? Dan heb je een groot risico dat je op een bepaald moment niet meer aan je geld kan als het ECHT fout gaat. Want dan ben jij gewoon een schuldeiser van de bank en kan je in de rij gaan staan.

Veel beter is de aanpak van Buffett. Hij zei vroeger al dat de aandelenbeurs een transfermechanisme is: de markt versluist geld van de ongeduldige belegger naar de geduldige.

transfer

Dat geduld loont op de beurzen, toont de volgende grafiek aan. Die toont hoeveel meer aandelen opbrengen dan obligaties of cash op de lange termijn.

returns

Kijk, we kunnen hier bij SMART Capital héél goed begrijpen dat je niet blij bent met de marktevolutie van de eerste dagen van 2016.

Iedereen ziet het liever gebeuren dat de markten sterk stijgen.

Maar je moet leven met de marktrealiteit. Het beste wat je kan doen, is heel nauwkeurig bestuderen wat je in portefeuille hebt. Daar word je veel rustiger van.

Dat doen wij bij SMART Capital elke dag. Huiswerk maken is immers van het grootste belang.

Je langetermijndoelstellingen voor ogen houden, helpt je enorm bij het bewaren van je innerlijke rust. De opbouw van een stevig pensioenkapitaal, je kinderen een goede start meegeven, de aankoop van een woning…

Voor die projecten zal je rendement moeten maken. En aandelen zijn nu op lange termijn eenmaal de beste beleggingen. Daar verandert niets aan. De keiharde cijfers bewijzen dat.

Tijdens de mindere periodes kan je terugdenken aan de adviezen van Buffett. Ook hij heeft lastigere periodes moeten doorstaan, maar op het eind van de rit is hij wel de winnaar.

Het harde nieuws is dat je weinig keuze hebt buiten aandelen: ze zijn en blijven dé manier om je financiële doelstellingen te halen.

Iedereen belegger? Absoluut!

In het tweede nummer van SMART Capital van dit jaar geven we daarom weer een aantal onmisbare tips en adviezen mee voor de actieve belegger.

Het is weer een nummer geworden boordevol opportuniteiten, pareltjes op de markt, kortom topbedrijven.

Ik wil je aanraden om niet bij de pakken te blijven zitten. Periodes als deze zijn er in het verleden heus nog geweest.

Kijken naar hoe je kan profiteren van de markten is een veel lonender strategie dan alles zomaar te ondergaan.

Ik wil je niet alleen helpen bij het vinden van de beste aandelen, maar ook bij je emoties onder controle houden. Dat is immers enorm belangrijk voor een succesvolle belegger.

Voel je je klaar om samen met SMART Capital die uitdaging aan te gaan?

Klik dan HIER en sluit je abonnement vandaag nog af.

In ruil daarvoor geef ik je mijn Selectielijst prijs waarmee je aan de slag kan.

Zo bouw je met mijn hulp een mooie portefeuille uit, tegen de laagst mogelijke kosten.

Ik verwelkom je héél graag bij SMART Capital.