300_chesscapital6_1.jpeg

Wie is Sam Hollanders

1. Wie is Sam Hollanders?

In de eerste plaats ben ik een vader van drie prachtige dochters en gelukkig getrouwd. Ik ben een echte familieman en zij komen dan ook altijd op de eerste plaats (al vinden zij dat ik vaak te veel bezig ben met lezen).

Ik ben 38 jaar jong en al de helft van mijn leven gepassioneerd door beleggen. Omdat beleggen zowel mijn beroep als mijn hobby is, spendeer ik daar heel veel tijd aan. Tijdens de momenten die niet naar familie, beleggen (en heel veel lezen in verband met beleggen) of vrienden gaan, doe ik een poging om muziek te maken. Vroeger kon ik een mooi stukje klassieke gitaar spelen, maar nu oefen ik te weinig.

2. Wat is je familie achtergrond?

Ik kom uit een gezin van zelfstandigen. Mijn vader en moeder hadden verschillende fotozaken rond Antwerpen, waar ik ook later aan de slag ben gegaan. Eerst als verkoper, daarna in de leiding en aankoop.

De kijk als ondernemer werd me dan ook met de paplepel ingegeven.

3. Wat zijn je opleidingen en werkervaringen?

Naast basiskennis economie en wiskunde, heb ik het meeste geleerd via zelfstudie en ervaring die ik heb opgedaan. En wat natuurlijk ook helpt, is heel veel lezen. Met name de grote beleggers der aarde hebben me geïnspireerd.

Ik denk ook steeds meer, dat door mijn carrière als ondernemer ik de juiste eigenschappen heb gekweekt om een goede belegger te zijn. Want een goede analist en een goede belegger is niet altijd hetzelfde.

4. Hoe en wanneer ben je met beleggen in aanraking gekomen?

Het allereerste contact met beleggen was de aankoop van een fonds toen ik 14 of 15 jaar was. Mijn vader had me meegenomen naar de bank om me te leren dat je geld ook voor jou moet laten werken, een les die er bij een luie puber makkelijk in ging! 

Maar met het beleggen zoals ik vandaag nog steeds toepas, kwam ik in aanraking toen ik 19 was en een cursus volgde aan het BKR in Antwerpen. Daar zette een prof, Colruyt en de failliete video-verhuurketen SuperClub naast elkaar met een financiële vergelijking. Op dat ogenblik had ik een aha moment. Het inspireerde mij in hoge mate.

Later volgde de dotcom crisis. De verliezen die mijn vader leed raakten me. Het geld werd beheerd door de experts van de bank. Ik was vastbesloten het beter te doen dan de bank en ben vanaf dat moment alles wat ik maar kon vinden over beleggen gaan lezen.

5. Wat heb je geleerd tot nu toe als het om beleggen gaat?

Dat er meer dan één weg naar Rome is, maar dat een belegger een stijl moet kiezen die bij hem past.

Ten tweede, emotionele controle is bij beleggen het allerbelangrijkste!

Veel beleggers focussen op analyse en verliezen wel eens uit het oog, dat bij een analyse van een bedrijf tal van inschattingen moeten gebeuren. Door bepaalde parameters verkeerd te beoordelen kan je de waardering van een bedrijf alle kanten laten opgaan. Zo kan elk bedrijf ineens spotgoedkoop of belachelijk duur lijken. Hier komt toch vakmanschap om de hoek kijken.

Mijn manier is aandelen altijd te bekijken als bedrijven en geen producten om in te handelen. Als je een bedrijf benadert vanuit het oogpunt van een ondernemer/eigenaar, dan pak je dingen anders aan. Waarderingen zijn dan het laatste punt, veel belangrijker is dan wat het bedrijf doet, wie dat het bedrijf bestuurt en hoe solide het bedrijf is. Daar gaat enorm veel tijd in zitten, maar dat is toch waar mijn hart ligt. 

6. Wie zijn je voorbeelden en waarom?

  1. Joel Greenblatt
  2. Charlie Munger
  3. Warren Buffett
  4. Benjamin Graham
  5. Philip Fisher

Zoals ik al vertelde, heb ik heel veel gelezen en heb ik geprobeerd van veel  beleggers iets te leren en niet alleen van de grote.

Het verschil met deze beleggers, en de reden dat zij dan ook in deze lijst zijn terechtgekomen, is dat zij veel energie hebben besteed aan het ‘anders denken’. Ze hebben een geheel eigen stijl ontwikkelt. Dat maakt ze uniek en ook zo rijk…

7. Hoe zie je de markt momenteel en wat verwacht je de komende vijf jaar?

Er wordt vandaag veel gesproken over de langste stierenmarkt aller tijden. Maar als ik verder ga kijken, dan zie ik dat deze toch wel erg beperkt is tot Amerika. In Europa bewegen de beurzen al sinds 2016 zijdelings.

Van een extreme overwaardering kan je in mijn ogen in Europa nog zeker niet spreken, op enkele specifieke bedrijven na. In Amerika maak ik me wel zorgen als ik de enorme verwachtingen zie die beleggers hebben bij bijvoorbeeld Amazon, Netflix en Tesla.

8. Wat vormen de grootste bedreigingen?

Momenteel zie ik een echte handelsoorlog tussen de V.S. en China als de grootste bedreiging voor de beurs op korte termijn.

Op langere termijn maak ik me meer zorgen over de Europese Unie. Nu 10 jaar na de crisis zijn de overheden nog steeds overladen met schulden. Op een extreme inflatie na zie ik geen uitweg.

Het zijn slechts enkele overheden die in de juiste kosten hebben gesneden, in plaats van investeringen uit te stellen om zo de begroting elk jaar op te lappen. Als dit verder blijft duren, zal dit funest zijn voor de economie in Europa.

9. Wat zijn de kansen?

In elke markt zijn er opportuniteiten te vinden. Al is het vandaag vaak wat harder zoeken. Als je nu een bedrijf goedkoop kan kopen, dan is dat omdat er tijdelijke problemen zijn.

Ik denk bijvoorbeeld in de scheepvaart, waar een overaanbod aan schepen de prijzen laag houdt in het bulkvervoer en offshore boorplatformen.

Een ander voorbeeld is de lage palmolieprijs. Deze heeft een zeer negatieve bijklank gekregen door enkele bedrijven die illegaal kappen. Palmolie is de meest efficiënte plantaardige olie die men kan verbouwen.

Ook de duurzame bedrijven met RSPO certificaat zijn vandaag heel goedkoop en bieden dus kansen. 

10. Hoe ziet je actuele portfolio eruit en wat is je visie?

De details van mijn portfolio zijn uiteraard gereserveerd voor de SMART Capital lezers. Meer algemeen is mijn visie om vandaag, nog meer dan anders, voornamelijk te investeren in financieel solide bedrijven die weinig tot geen schulden hebben. Als dat dan ook nog familiebedrijven zijn die we tegen een redelijke prijs kunnen kopen, dan is dat een mooie kans. 

Aan de andere kant van het spectrum koop ik ook wel eens bedrijven die vandaag spotgoedkoop zijn, maar waar een hoekje af is. Dit kan verschillende redenen hebben zoals rechtszaken tegen het bedrijf of een veranderende marktomgeving. Als je deze bedrijven kan kopen tegen minder dan de waarde die deze zou opbrengen als je alles los zou verkopen, dan is je risico opnieuw heel beperkt. 

11. Waarom moeten mensen jouw advies volgen?

Niemand moet mijn advies volgen. Integendeel, ik ben zelfs fervent voorstander dat iedereen zijn eigen beleggingsbeslissingen neemt en eigen onderzoek doet.

Ik zie SMART Capital dan ook meer als een bron van ideeën voor beleggers. De lezers kunnen er ook van op aan dat ik mijn huiswerk heb gemaakt, want zoals eerder gemeld bestaat mijn portefeuille enkel uit aandelen van SMART Capital en bespreek ik ook al mijn transacties.

Kortom, I eat my own cooking. Dus ze “moeten” mijn advies niet volgen, maar als ze het doen, dan weten ze wel dat ze dezelfde resultaten mogen verwachten dan ik zelf maak. We delen de vreugde en af en toe ook de pijn.

En daarnaast kan ik enkel wijzen op mijn resultaten, die over de afgelopen jaren meer dan behoorlijk zijn te noemen. Ik ben daar altijd heel open over.

12. Nog een algemeen advies voor beleggers?

Eigenlijk heb ik er twee.

1)   Doe-het-zelf en zoek een methode van beleggen waar je je goed bij voelt en in gelooft, zodat je ook in moeilijke periodes deze kan volhouden. Omring je met informatie van mensen met dezelfde methode, maar wel met verschillende visies. 

2)   Wil je toch niet al het werk zelf doen, of wil je je risico wat spreiden, beleg dan in holdings en beleggingsmaatschappijen zoals Hal Trust. Deze vehikels van rijke families geven u de kans om uw geld naast dat van hen te laten groeien. Je krijgt topbeheerders voor een heel schappelijke kostprijs. Dat is ook de reden dat binnen SMART Capital we steeds een selectie van deze topholdings opvolgen en bespreken.