Een slimme oplossing om zelf je vermogen te beheren

 

De vier beleggingsblokken van Smart Capital

Rond het principe van het waarde beleggen heb ik in de loop van de jaren een viertal strategieën ontwikkelt, welke afhankelijk van uw levenssituatie op slimme wijze gecombineerd kunnen worden. De vier beleggingsstrategieën variëren van conservatief tot speculatief. 

  • Strategie 1 bestaat uit het beleggen in holdings en vastgoedbedrijven, U zet zich naast rijke families en krijgt toegang tot private equity. Een spaarplan met een veilig idee!

  • Strategie 2 vormt de basis en werkt volgens de principes van het waarde beleggen.

  • Strategie 3 werkt op dezelfde manier als strategie 2, maar hierbij gaan we op zoek naar aandelen van zogenoemde Microcaps. Dit zijn aandelen met een beurskapitalisatie onder €200 miljoen. Deze zijn te klein voor de institutionele beleggers om te volgen en bieden voor ons dan ook mooie kansen.

  • Strategie 4 bestaat uit het kopen en verkopen van penny stocks. Ook hier beleggen we volgens de principes van het waardebeleggen, maar het risico en de potentiële opbrengst zijn wel wat groter. Voor de belegger die een stapje verder durft te gaan.

Klik in de blokken om uw keuze te maken 

Holding Portefeuille
Value Portefeuille
Micro Caps
Smart Pennies

 

 

Holdings Portefeuille

Een holding is een bedrijf dat zelf belegt. Dat kan zijn in bedrijven of in vastgoed.

Een eerste voordeel van zo’n holding is dat je met de aankoop van één aandeel meteen een mooie spreiding hebt.

Het belangrijkste voordeel is echter dat je in zo’n holding je geld naast dat van de rijke families zet en op deze manier je vermogen gelijk met dat van hen groeit. Je kan er van op aan dat zij de beste beheerders hebben (en tegen een lage kostprijs)!

En tenslotte blijkt dat holdings op lange termijn de beurzen verslaan.

Het enige wat we moeten doen is het management monitoren en de waarde bepalen waartegen we willen kopen, maar daarvoor hebt u ons. 

Value Portefeuille

In onze Value Portefeuille of kernselectie selecteren we aandelen volgens de regels van de kunst  van het waarde beleggen zoals deze ons is aangeleerd door onder andere Benjamin Graham, Warren Buffett en Walter Schloss.

We zoeken hier naar aandelen die €1 waard zijn, maar op de beurs noteren tegen €0,50. Of deze onderwaardering komt van de activa die het bedrijf bezit of de groei waar de markt geen rekening mee houdt, dat maakt niet uit. Van zodra we hebben gekocht wachten we geduldig af tot de beurs deze “fout” inziet.

Het geduld bekomen we door onze aandelen niet als handelsproducten te zien, maar voor wat ze echt zijn, een deeltje van een bedrijf. Zolang het bedrijf doet wat het moet, hebben wij tijd van wachten.

Ja zo makkelijk kan beleggen zijn. Maar het is wel veel werk, maar daar hebt u ons voor! 

MICRO Caps

Met beleggen in Micro Caps doen we niet echt iets anders dan bij onze Value Portefeuille. Het verschil is dat we op zoek gaan naar de kleinere bedrijven op de beurs, maar die wel alle kenmerken hebben die een echt waarde aandeel moet hebben.

Deze bedrijven met een waarde kleiner dan €200 miljoen zijn te klein voor grote fondsen en institutionele beleggers om te volgen en zijn daarom vaak foutief geprijsd. Daarvan kunnen wij als particuliere beleggers van profiteren.

Omdat deze vaak wat volatieler zijn dan de aandelen in de Value Portefeuille hebben we deze een aparte rubriek gegeven.

 

SMART Pennies

Als we enkel op zoek gaan naar de kwalitatieve aandelen en absolute koopjes van de Value Portefeuille en dit combineren met de Holdings, dan is dat zeker lucratief, maar we missen soms de spannendste verhalen die de beurs ons te vertellen heeft.

Met de SMART Pennies kopen we aandelen die minder dan €3 noteren. Ze hebben vaak een hobbelig parcours erop zitten. Hier vinden we turnarounds en speculatieve aandelen.

Het risico ligt hier veel hoger. We beperken dan ook de posities, maar ze kunnen  wel zorgen voor wat dynamiek in uw aandelenportefeuille.