Waarderen of prijs op kleven?

Nieuwsbrief SmartCapital

  
Waarderen of prijs op kleven?

    

 
De Dotcom bubbel en later crash heeft een hele generatie mensen van de beurs weggejaagd. Velen dachten eind jaren ‘90 van vorige eeuw dat de beurs enkel maar kon stijgen. Ook ik was toen een nieuwe belegger, maar werd gelukkig in de juiste richting geduwd.

Velen begonnen met beleggen, maakten op korte tijd geweldige winsten, om later tijdens de crash alles te verliezen. Ik vrees dat we binnen 20 jaar net hetzelfde op deze periode gaan terugkijken, en weer een hele generatie gaan zien die nooit meer iets met de beurs te maken willen hebben.

Daarom ben ik achteraf gezien heel tevreden dat we voor mijn boek de hele uitdagende titel hebben gekozen van “Verdubbel je geld in vijf jaar”. Dit trekt natuurlijk de aandacht, maar met de inhoud hoop ik veel van die nieuwe beleggers in de juiste richting te sturen, net zoals ik ook het geluk had om net op het juiste moment een uiteenzetting tussen Colruyt en SuperClub (verhuur van films, toen zelfs nog op VHS) welke frauduleus ten onder was gegaan, te moeten maken voor een managementcursus die ik volgde.

In het boek bespreek ik veel do’s en dont's van beleggen. Vandaag zou ik daar het verschil tussen waarderen of ergens een prijs op kleven aan toevoegen. Ik leen de uitleg hierover voor een deel van professor Aswath Damodaran (via deze link is er een interessante Google Talk met hem).

Wat is het verschil tussen een belegging waarderen, voor ons voornamelijk bedrijven, en ergens een prijs op kleven?

De waarde van een belegging is heel simpel gesteld; wat deze ons in de toekomst kan opbrengen. Ik ga er direct nog wat dieper op in wat we moeten doen om dit te becijferen, maar eerst kijken we even naar iets prijzen.

Prijzen is iets wat iedereen van ons doet, maar aan de hand van een voorbeeld van een vastgoedmakelaar wordt het meteen duidelijk. Hoe bekomt een makelaar een prijs voor een huis of appartement dat ze gaan verkopen? Ze gaan op zoek naar vergelijkbare panden in de omgeving en gaan kijken naar de prijs waartegen deze aangeboden staan en verkocht werden. Deze markt is zo groot dat ze makkelijk een aantal panden vinden die relatief gelijkaardig zijn qua grootte, leeftijd, staat van onderhoud,... . Hierbij houden ze dan nog wat rekening met de verschillen zoals meer of minder slaapkamers, kwaliteit van afwerking,...

Hierbij hebben ze geen waardebepaling gedaan van het pand, maar zijn ze tot een prijs gekomen die voor de aan- of verkoop op korte termijn ook overeenkomt met wat betaald wordt.

Zoals ik al zei is dit geen waardebepaling, maar is dit een vorm om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. 
  

Vraag en aanbod

Ook op de beurs is de koersvorming van aandelen een spel van vraag en aanbod. Dat wil dan ook zeggen dat de koers of prijs van een aandeel eigenlijk niets hoeft te maken te hebben met de waarde van het bedrijf.

Is het daarom wel zinvol om een bedrijf te waarderen? Of zou het niet beter zijn dat we net zoals in de vastgoedmarkt op de beurs de aandelen prijzen?

En dat laatste is wat ik vandaag eigenlijk heel veel zie gebeuren, vaak ook door mensen die daarbij denken aan waardebeleggen te doen. In plaats van een bedrijf te waarderen gaan ze op zoek naar vergelijkbare bedrijven en kijken ze naar hoe deze geprijsd staan. Staan de vergelijkbare bedrijven aan een gemiddelde koers/winst-verhouding van 16 en het bedrijf dat ze bekijken staat aan slechts 10, dan is de conclusie dat deze 37,5% goedkoper is dan de rest.

Dit is natuurlijk een heel snelle manier om op iets een prijs te kleven. En vandaag werkt het ook. Het is een beetje een selffulfilling prophecy geworden omdat er zoveel mensen dit doen.

Als je dit toepast ga je er eigenlijk van uit dat de beurs over het algemeen efficiënt is en de prijs van aandelen juist zet, maar er af en toe foutjes insluipen, het goedkoope bedrijf is daarbij het foutje dat snel door de markt zal erkend worden en tot de juiste prijs zal komen.

Maar heb je hierbij iets echt onder de waarde gekocht? Dat is mogelijk, maar het kan ook zijn dat de bedrijven waarmee je vergelijkt te duur zijn.

Daarnaast zijn ook geen twee bedrijven exact met elkaar te vergelijken. De afzetmarkten zijn anders, de groeimogelijkheden komen niet overeen, toegang tot kapitaal kan anders zijn, de schulden,...  Er zijn te veel factoren waarop bedrijven van elkaar verschillen in vergelijking met appartementen om dezelfde strategie toe te passen. Of toch tenminste in mijn ogen.

De vraag die ik me daarbij ook stel is of je op dat moment aan het investeren/beleggen bent in bedrijven, of dat je aan het handelen bent.

 

Beleggen/investeren

Ik bekijk een aandeel nog steeds als een eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Voor mij is de waarde van het bedrijf dan ook nog één op één om te zetten naar de waarde van een aandeel van dat bedrijf. Kortom, ik wil investeren/beleggen in bedrijven, niet handelen in aandelen. En ik moet toegeven dat ik de afgelopen twee tot drie jaar -soms gefrustreerd- moet toekijken dat de strategie van handelen meer opbrengt dan het investeren in bedrijven.

Ik ben er echter 100% van overtuigd dat, net zoals in het verleden, de prijs van de aandelen steeds terug zal keren naar de waarde van het bedrijf (zowel positief als negatief).

Dus als ik een aandeel koop dan doe ik een waardering van het bedrijf om zeker te zijn dat ik een koopje doe of voor een geweldig bedrijf een correcte prijs betaal. Want zelfs het beste bedrijf kan een slechte belegging zijn als je het te duur koopt.

 

Nieuw aandeel

Gisteren heb ik naar mijn abonnees een mail uitgestuurd met daarin een uitgebreide omschrijving van een nieuw ondergewaardeerd aandeel dat ik heb opgenomen. Het in België gehuisveste bedrijf is marktleider en één van de belangrijkste toeleveranciers van de wasserijmarkt.

De ontwikkeling van nieuwe technologie is uitermate belangrijk voor dit bedrijf en haar klanten. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen de klanten hun gemiddeld waterverbruik en energieverbruik sterk drukken. Iets wat je verwacht dat belangrijk is in de huidige tijd van milieubewuste bedrijven.

Over de afgelopen vijf jaar kon de tastbare boekwaarde quasi verdubbelen. De omzet steeg in deze periode met 6,7% per jaar. De nettowinst met 3,9%. Deze lage stijgingen van winst is vooral terug te vinden in het mindere jaar in 2019, en dan nog vooral de tweede jaarhelft. Als we naar de groei van de winst over vijf jaar tot en met 2018 kijken, dan zien we een 14% stijging op jaarbasis.

Het bedrijf heeft al eens in de selectie gezeten van juli 2014 tot maart 2017. Na een slecht halfjaar in 2013 konden we het aandeel toen oppikken aan €13,97. In maart 2017 namen we dan afscheid aan €43,3 omdat deze te ver boven de faire waarde van €36,5 stond die ik toen had berekend. 

Ik ben er vrij zeker van dat we nu een nieuwe koopkans zien. Het aandeel is momenteel te koop aan minder dan de helft van onze verkoopprijs toen. 

Wat ik niet mag vergeten te melden, is dat ze constant investeren in verkoop en service in Azië omdat daar een groot deel van de groei van zal komen.

Wilt u geïnformeerd worden welk nieuw ondergewaardeerd aandeel ik gekocht heb?

  

600_button_abonneer_hier_pd.jpg 
  

dan krijgt u mijn boek en het SMART Pennies Rapport er gratis bij. 

Sam Hollanders

 

Met vriendelijke groet, 

Sam Hollanders
SMART Capital