Eerst en vooral een belegger
Een van de beloftes die ik aan mezelf, en aan jullie, heb gemaakt, is dat ik altijd eerst belegger zal blijven. De nieuwsbrief die ik nu zelfstandig uitgeef, komt voort uit mijn rol als belegger en niet andersom.
Daarom presenteer ik vandaag geen nieuw bedrijf. Mijn doel is om elke maand één bedrijf uit te lichten. Het is ook niet zo dat ik er geen gevonden had en de analyse en het uitschrijven, was ook al voor 90% geschreven.. Toch heb ik gisteren besloten om deze niet verder uit te werken. Hoewel dit wellicht een teleurstelling is voor sommige lezers, is dit het juiste om te doen.
Wanneer ik een bedrijf analyseer en presenteer, is dat omdat ik zelf wil kopen. Het opvolgen van 25 bedrijven en het voortdurend zoeken naar nieuwe kansen vergt veel tijd. Bedrijven uitwerken die ik niet wil kopen, zou tijd wegnemen van deze belangrijke taken en zou me verplichten ze te blijven volgen.
Laten we nu kort ingaan op het bedrijf dat ik aanvankelijk had geselecteerd.
Danaos Corporation
Danaos Corporation bezit container- en droge bulkschepen die het verhuurt aan rederijen en lijnvaartmaatschappijen. Het bedrijf blijft zijn vloot uitbreiden met milieuvriendelijke, methanol-klare schepen, waarmee het zich voorbereidt op toekomstige groei.
Danaos is een van de grotere onafhankelijke spelers in de verhuurmarkt, met 73 containerschepen in de vaart en 14 in aanbouw. De meeste concurrenten van Danaos zijn daarentegen verbonden aan grote rederijen.
De recente aankoop van in totaal 10 droge bulkschepen zorgt voor diversificatie. Gezien de huidige overcapaciteit in containertransport en de toenemende vraag naar grondstoffen lijkt dit een strategische zet.
Daarnaast heeft Danaos een belang in Star Bulk Carriers.
Waarom trok het me aan?
Danaos noteert momenteel tegen een koers-winstverhouding van 2,75 en een EV/EBIT van 3,03, wat zelfs vergeleken met de concurrentie goedkoop is.
Uiteraard is de sector cyclisch. De tarieven voor containertransport zijn momenteel gunstig, mede door de aanhoudende problemen in de Rode Zee, wat ook positief doorwerkt voor bedrijven als Danaos.
Daarnaast worden veel contracten voor de lange termijn afgesloten, en komen we net uit een zeer sterke periode. We bevinden ons niet aan de bodem van de cyclus.
Het bedrijf noteert echter ook tegen slechts 0,45 keer de tastbare boekwaarde. Anders gezegd, het zou een concurrent ongeveer het dubbele kosten om vergelijkbare schepen aan te schaffen in plaats van heel Danaos over te nemen.
Alle schepen zijn verhuurd, en zelfs het merendeel van de schepen die nog geleverd moeten worden, heeft al een contract. Dit maakt de inkomsten relatief goed voorspelbaar.
Danaos wordt geleid door de zoon van de oprichter, waarbij John Coustas zelf het bedrijf heeft laten groeien van de drie schepen van zijn vader tot de huidige omvang. Dit vormt zeker een positieve factor.
Waarom toch niet?
Ik zou de volatiliteit in container- en droge bulktransport kunnen benadrukken, wat leidt tot sterk schommelende tarieven, en de duidelijke economische vertraging die we waarnemen.
Daarnaast zorgt steeds strengere regelgeving voor extra kosten. Niet alle schepen van Danaos voldoen al aan de toekomstige normen, wat aanpassingen vereist.
Danaos is ook afhankelijk van een aantal grote klanten die een aanzienlijk deel van de omzet genereren. Mochten deze klanten in moeilijkheden komen, hebben zij de onderhandelingsmacht om druk op Danaos uit te oefenen.
De diversificatie naar droge bulk kan eveneens een last worden. De Baltic Dry Index, de belangrijkste graadmeter voor droog bulkvervoer, staat momenteel op het laagste punt in zeven jaar en is door de vertragende economie plots flink gedaald.
Ondanks deze punten zou ik, gezien de lage waardering van 0,45 keer de tastbare boekwaarde, deze risico’s normaal wel durven accepteren. Contrair beleggen betekent immers vaak dat het eerst slechter wordt voordat het beter wordt.
Toch heb ik uiteindelijk besloten Danaos niet op te nemen. Dit besluit nam tijd en kwam pas na een reeds grondige uitwerking, omdat één gedachte bleef hangen:
"If it isn’t a clear yes, then it’s a clear no." – Greg McKeown
Bij Danaos bleef ik twijfels houden. De koers-tastbare boekwaarde staat nu op 0,45, maar in het verleden lag deze soms nog lager. De verhouding varieerde de afgelopen tien jaar tussen 0,08 en 1,46. Hoewel de 0,08 een dieptepunt tijdens de coronacrisis was, zagen we in 2018 bijvoorbeeld ook een lage 0,15.
Gezien de huidige fase in de cyclus, bestaat de kans dat de koers eerst nog gedeeld door drie gaat voordat een opwaartse beweging wordt inzet. Hierdoor kan ik op de vraag “Kan ik mijn geld verdubbelen in vijf jaar?” geen volmondig ja antwoorden. Het kan mogelijk langer duren.
Als ik mijn bestaande selectie bekijk, zie ik echter bedrijven waar ik deze vraag met veel meer vertrouwen positief kan beantwoorden.
Daarom hier mijn top vijf aandelen waarop het antwoord op de vraag of ik mijn geld kan verdubbelen in vijf jaar wél volmondig ja is.
Voor de goede orde: verdubbelen in vijf jaar is de mindset die ik hanteer, geïnspireerd door de titel van mijn boek. In de praktijk is mijn doel een jaarlijkse groei van ongeveer 15%. Een rendement van 50% in drie jaar past daar bijvoorbeeld ook in.
Top Vijf koopwaardige aandelen
5. Tessenderlo Group
Tessenderlo Group is een gediversifieerde industriële groep actief in machinebouw, landbouw, voeding, energie, watermanagement,...
Voor de gedetailleerde analyse, klik hier.
Tessenderlo is, ondanks zijn diverse activiteiten, een cyclisch bedrijf waarbij de weefgetouwen van het oude Picanol en de meststoffen momenteel samen in de hoek zitten waar de klappen vallen.
Daarnaast zien veel beleggers niets in CEO Luc Tack, wat resulteert in een notering van slechts 0,8 keer de boekwaarde. Onder Tacks leiderschap (sinds 2014) is die boekwaarde echter met ongeveer 10% per jaar gestegen.
Tack krijgt vaak het verwijt dat hij weinig oog heeft voor de kleinere belegger. Dit kan deels waar zijn, maar hij heeft nooit in het nadeel van de kleine belegger gehandeld, zoals bij andere familiebedrijven in België soms wel het geval is—en die bedrijven worden doorgaans niet zo hard afgestraft.
Tack is een uitstekende kapitaalallocator; als hij niet binnen het bedrijf investeert, koopt hij nu bijvoorbeeld goedkoop eigen aandelen in.
Op termijn zal de markt herstellen en de focus weer verschuiven naar het bedrijf zelf en Tacks kwaliteiten, in plaats van zijn beperkingen als communicator.
Ik schat een voorzichtige faire waarde van €43 per aandeel.