Dit jaar was het zover en kon ik eindelijk de pelgrimstocht naar Omaha maken. Nog in het reisgezelschap waren Jurgen Vluijmans, Pieter Slegers (Compounding Quality) en Kristof Heyndrikx (From Growth to Value). Dat zorgde alvast voor interessante gesprekken over groeibeleggen, kwaliteitsbeleggen en waardebeleggen, met Jurgen als scheidsrechter.
En tijdens onze reis hadden we daar tijd voor met vertragingen, geannuleerde vluchten, enzovoort. De terugreis duurde maar liefst 39 uur vanwege tornado-alarmen. We verbleven ook samen in een Airbnb.
Ter plaatse zijn er in Omaha een hele week lang allerlei evenementen waar je aan kan deelnemen, sommige zijn wel enkel op uitnodiging bij te wonen. Dit varieert van ontbijtmeetings met de Good Investing-community tot een exclusief evenement op de golfclub, ontbijten met Vitaly Katsenelson, ValueX BRK, (veel) netwerken met andere fondsbeheerders, de Markel brunch en uiteraard de algemene vergadering van Berkshire zelf.
Naast de bijeenkomst van Warren Buffett zelf, heb ik ook enorm genoten van het ValueX-evenement. Dit werd ook live gestreamd op X en YouTube, en je kunt het hier herbekijken. Als je geen zin hebt om de vier uur aan presentaties te bekijken, dan kan ik die van Luca Dellana (minuut 54) en Paul Johnson (op 4u23) absoluut aanraden om toch de tijd voor te nemen. Dellana legt uit waarom het controleren van verliezen zo belangrijk is, en Johnson geeft een boeiende visuele presentatie over wat je betaalt voor het huidige bedrijf en wat voor groei je krijgt.
Het eerste halfuur van de Berkshire-bijeenkomst was een eerbetoon aan Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffett gedurende decennia. Buffett noemde Munger de architect van Berkshire Hathaway, een verwijzing naar zijn liefde voor architectuur.
Hoe Berkshire er vandaag uitziet, is te danken aan Charlie Munger; hij heeft het gedroomd, ontworpen en toezicht gehouden. Charlie was het genie, Warren was de aannemer die het werk uitvoerde. Buffett prees Charlie verder als zijn partner, maar benadrukte vooral: "Charlie heeft nooit tegen me gelogen".
Uit het eerbetoon aan Charlie hield ik volgende uitspraken van Munger over die ik graag met je deel
Het is buitengewoon hoe weerstandig sommige mensen zijn tegen iets leren.
Ik besefte dat wat ik nodig had om vooruit te komen was om te concurreren tegen idioten, gelukkig is er een grote voorraad.
Elke keer dat je het woord EBITDA in presentaties ziet, vervang het dan door "Bullshit Earnings".
Over cryptocurrencies: Ik hou er veel minder van dan jij. Professionals die in cryptohandel gaan, het is gewoon walgelijk. Het is alsof iemand anders in stront handelt en jij besluit dat je niet wil achterblijven.
Voor degenen die op zakenscholen zitten, adviseer ik je om het op onze manier te leren doen, maar zolang je op school zit, moet je doen alsof je het op hun manier doet.
Zeggen dat derivatenboekhouding een riool is, is een belediging voor de riolen.
Als mensen niet zo vaak fout zouden zijn, zouden we niet zo rijk zijn.
We hebben geen truc gevonden. Het is geen briljantie, het is gewoon domheid vermijden.
Het gaat er niet om te diversifiëren zodat je van alles één hebt, één paard, één konijn,... Het gaat om de opportuniteitskosten. Veel kansen moeten meteen worden afgewezen vanwege de opportuniteitskosten. Andere manieren zijn niet beter, de enige manier is het meten van een investering tegen de opportuniteitskosten.
Meer over dit onderwerp: Het is als een huwelijk. Als je trouwt, moet je de beste kiezen die ook jou wil hebben. De rest van het leven is hetzelfde.
Als ik optimistisch kan zijn als ik bijna dood ben, kunnen jullie vast wel omgaan met een beetje inflatie.
Als je rozijnen mengt met stront, is het nog steeds stront. (over de goede dingen van het internet gecombineerd met kettingbrieven en ponzi-schema's).
Een directeur die het geld nodig heeft en $150.000 van een bedrijf krijgt, is geen onafhankelijke directeur.
In de krant las ik dat Buffett op het hoogtepunt van zijn kunnen was. Dit was niet hoe wij het ervoeren. Buffett was duidelijk zeer geëmotioneerd tijdens de lunch, waarbij zijn stem kraakte en hij een keer zo afgeleid was dat hij naast de vraag antwoordde. Op een bepaald moment draaide hij zich, zoals hij al tientallen jaren deed na het geven van een commentaar, en zei: 'Charlie...' Dit keer was Charlie er echter niet meer om het antwoord van extra kleur te voorzien. Een zeer emotioneel moment voor iedereen die aanwezig was.
In de tweede helft kwam hij erdoor en maakte hij ook regelmatig grappen. Hij sloot de vergadering af door te zeggen: 'Ik hoop dat jullie er volgend jaar allemaal weer bij zijn, maar nog meer hoop ik dat ik er volgend jaar weer bij ben'.
Hier zijn enkele van de lessen, al dan niet nieuw, die ik noteerde:
Aandelen zijn bedrijven, behandelen ze als zodanig.
De markt is er om jou te dienen, niet om jou te leiden, gebruik het op die manier.
Omring jezelf altijd met mensen naar wie je opkijkt en die je vertrouwt.
Elke belegger maakt fouten. Het gaat erom hoe je ermee omgaat.
Aanwerven doe je best op basis van integriteit, intellect en hard werken. Vaardigheden kunnen worden geleerd.
Denk op lange termijn. Je kunt geen baby krijgen in één maand door negen vrouwen zwanger te maken. Er zijn natuurwetten. (Toen iemand vroeg waarom Berkshire nog steeds investeert in fossiele brandstoffen, doelende optde technologie die er nog niet is om genoeg elektriciteit alleen uit wind en zonne-energie te halen en deze op te slaan).
De beste manier om succesvol te zijn in het leven is om harder te werken dan iedereen.
Kapitaaltoewijzing is veruit de belangrijkste taak van het management.
Neem een eenvoudig idee en neem het serieus (zoals Charlie altijd zei).
De beste bedrijven hebben een hoog ROC en volop investeringsmogelijkheden.
De toekomst is per definitie onzeker. Daarom wil je een veiligheidsmarge gebruiken.
Buffett benoemde Greg Abel ook als zijn opvolger. Hij zei dat het de taak was van de raad van bestuur om de volgende CEO te benoemen, maar dat als ze Abel niet kozen, hij terug zou komen spoken.
Waarom Greg Abel? Omdat Abel zich bezighoudt met kapitaalallocatie en niet direct een pure belegger is. Hij kijkt naar welke bedrijven hij financiert.
Het belangrijkste punt dat ik echter meeneem is de vraag wat een belegger zou moeten doen als hij vandaag van nul zou starten.
Buffett antwoordde dat je als belegger moet gaan waar de concurrentie het zwakste is, en dat is vaak bij de kleinere bedrijven. Praktisch betekent dit dat je alles wat je kunt leren over deze kleine bedrijven moet leren, elk bedrijf bekijken en zien of het een goede belegging is. Om geweldige beleggingsideeën te vinden, moet je duizenden beleggingsideeën doorspitten.
De vraag die in De Tijd werd gesteld, is of Buffett het beleggingsspel heeft uitgespeeld. Ik denk dat we dat wel zo kunnen benoemen. Voor ons als beleggers is het belangrijk om te onthouden dat hij zijn voorsprong in het spel heeft genomen bij de small caps en dat hij dat vandaag opnieuw zou doen.
Toevallig is dat de focus van Smart Capital.
Tijdens de reis in Omaha mocht ik toelichting geven op Radio 1 en in De Tijd.
Mooi verslag, en wijze lessen.
Bedankt voor het verslag.