In kalmte handelen
Donderdag maakte ik nog de lijst van onze aandelen op vanuit het oogpunt van de importtarieven. Daaruit blijkt dat de handelstarievenoorlog die Trump heeft gestart, over het geheel genomen slechts een minimale impact zal hebben.
Dat is uiteraard enkel bekeken op de directe impact. Als deze handelsoorlog echter een recessie veroorzaakt, zullen alle bedrijven daar last van krijgen.
Ook daar maak ik me niet te veel zorgen over. Onze bedrijven zijn geselecteerd op hun weerbaarheid; ze kunnen wel tegen een stootje. We moeten echter wel beseffen dat, als dit scenario zich voordoet, het geen prettige rit wordt.
Hoewel de hevigheid van de daling en het feit dat dit drie dagen op rij gebeurde uitzonderlijk is, moeten we alles nog steeds in perspectief plaatsen. De beurzen staan dan misschien fors lager dan een week geleden, maar als we een jaar terugkijken, valt het allemaal best mee. Zelfs inclusief de daling van 6,5% vandaag, staat de DAX nog steeds 6,1% hoger dan een jaar geleden en 86% hoger dan vijf jaar geleden.
De S&P500 staat (nog niet geopend) 1,4% lager dan een jaar geleden. Als we de futures mogen geloven, zal dat vandaag oplopen tot zo’n 6,4% lager. Toch staan we op vijf jaar tijd ondanks deze forse daling nog altijd 103,9% hoger.
Aan de andere kant zien we momenteel wel een complete uitverkoop in de markt. Alles wordt eruit gegooid, ongeacht fundamentele factoren, waardering of vooruitzichten. Dat zijn precies de markten waarin we eigenlijk koper willen zijn, ook al kan het nog te vroeg zijn.
De luxe van een grote cashpositie heb ik helaas niet, dat heb je als alle Europese small & midcaps al zolang goedkoop zijn. Maar dat betekent niet dat we bij zulke forse marktbewegingen niet alert moeten zijn en rationeel moeten kijken of we onze portefeuille kunnen optimaliseren.
Begrijp me niet verkeerd: ik zou gerust op lange reis kunnen vertrekken zonder een minuut slaap te verliezen over mijn huidige portefeuille. Toch zijn er aandelen waarvan ik denk dat ze trager zullen herstellen, of die we later aan gelijkaardige prijzen kunnen terug oppikken, lang nadat andere aandelen alweer fors zijn gestegen.
Een voorbeeld binnen de holdings is Hal Trust, die voorlopig wat minder daalde maar die ik ook minder snel zie herstellen dan bijvoorbeeld Sofina.
Daarom ga ik proberen mijn portefeuille wat te optimaliseren. Omdat ik dit beschouw als een totaal oefening, zal ik hierover zo snel mogelijk een volledig bericht maken voor de abonnees. Om hier voldoende tijd voor te nemen, schuift de les van onze introductie tot het waardebeleggen een week op. Zoals ik eerder al schreef: eerst belegger, daarna pas uitgever.