In juli kon de daling van juni voor de portefeuille bijna worden goedgemaakt, en staat de portefeuille nu €15 in de plus. Percentueel gezien is dit echter niet noemenswaardig bij een startbedrag van €50.000.
Anders bekeken, over de drie maanden dat we de portefeuille opvolgen, hebben we net de transactiekosten kunnen terugverdienen. Dit is niet verrassend, aangezien tot nu toe slechts een derde van het bedrag belegd is en we aanzienlijke transactiekosten hebben gemaakt. Het zo hoog zetten van de transactiekosten is bedoeld om overvloedig handelen te ontmoedigen.
In dit artikel
Waar staat de markt vandaag
Verdubbel Portefeuille overzicht
Nieuwe transacties Verdubbel Portefeuille
Huidige top vijf van aandelen
Waar staat de markt vandaag
Als je de financiële nieuwsberichten, X (Twitter) of beleggersfora volgt, krijg je wellicht de indruk dat de beurs flink aan het afkoelen is, vooral de Magnificent 7, en dat er een rotatie plaatsvindt van Big Tech naar small caps en waardeaandelen.
Zoals altijd worden kleine bewegingen in die berichten enorm uitvergroot. Daarom heb ik met Smart Capital als doel gesteld om rationaliteit en kalmte te bewaren. Hoe doe je dat het beste? Door de schreeuwende koppen boven de artikelen te vermijden en gewoon naar de data te kijken.
En dan zien we dat de volledige Amerikaanse markt weer duurder is geworden als we kijken naar de zogenaamde Buffett Indicator, die de totale markt afweegt tegen het binnenlands product.
Door de goede resultaten die werden gepubliceerd door de grote techbedrijven, daalde de Shiller PE iets, maar deze blijft nog steeds op een historisch hoog niveau staan van 35,2, terwijl het gemiddelde 17,5 is.
Uit de resultaten die ik heb bekeken, zowel van onze bedrijven als van andere, krijg ik het gevoel dat we te maken hebben met een vertekend beeld. In Amerika zijn de cijfers vaak goed, maar er zijn toch waarschuwingssignalen over de toekomst. In Europa lijkt de vertraging al zichtbaar te zijn. We bevinden ons nog in de vroege fase van het resultatenseizoen, en vooral de kleinere bedrijven moeten nog hun cijfers publiceren. Deze bedrijven voelen vaak als eerste de vertragingen, dus het beeld kan nog veranderen in augustus.
De conclusie blijft hetzelfde als in de afgelopen maanden: we zien nog steeds extreme waarderingen in bepaalde segmenten van de markt en goedkope aandelen in andere. Hoewel ik geen algemene overwaardering van de markt zie, toont de Buffett Indicator duidelijk aan dat voorzichtigheid geboden blijft.
Het verbaast me dan ook niet dat de Fear & Greed Indicator (CNN) een neutrale positie aangeeft.
Hoewel ik op X en beleggersfora toch eerder hebzucht dan angst ervaar.
Om terug te komen op de rotatie van Big Tech naar small caps en waardeaandelen: persoonlijk vind ik het nog veel te vroeg om van een echte rotatie te spreken. Het is normaal dat er wat lucht uit Big Tech gaat, en voorlopig lijkt vooral de Russell 2000 te profiteren van deze verschuiving. Dit doet me vermoeden dat vooral passieve indexbeleggers van de S&P 500 naar de Russell 2000 overschakelen. Als deze "passieve" beleggers dit doen, zijn ze dan nog steeds passieve beleggers? Of zijn het actieve beleggers die in plaats van in individuele aandelen, in indexen beleggen?
Verdubbel Portefeuille overzicht
Op dit moment heeft deze grafiek nog weinig betekenis. De schommelingen lijken extreem, maar liggen allemaal tussen -1% en +1%. Dit is logisch, gezien het feit dat we slechts een derde van de cash hebben belegd; we zijn nog volop bezig met het opbouwen van de portefeuille. De grote fluctuaties zijn vaak te wijten aan één aandeel dat plotseling een sterke beweging maakt.
Afgelopen maand zagen we bijvoorbeeld dat onze recentste aankoop,