Korte omschrijving
Stellantis is het bedrijf dat is ontstaan uit de fusie van Peugeot en Fiat Chrysler en is dus een fabrikant en verkoper van auto’s en aanverwante producten en diensten. Met 14 merken die iedereen kent, zal Stellantis zeker geen onbekend bedrijf zijn. U kent het wellicht ook als een participatie van Exor.
Maserati is het luxe merk van de groep. Daaronder positioneren ze Alfa Romeo, DS en Lancia als premium merken. Opel / Vauxhall en Peugeot krijgen dan weer het stempel van Upper Mainstream, en de rest is 'gewoon', met uitzondering van Jeep en RAM, die apart worden geklasseerd onder SUV's en Pickups.
Naast de automerken zijn er ook nog Free2Move, een platform voor langetermijnverhuur, car sharing en verkoop van laadpalen. Vorig jaar verkochten ze 46.000 laadpalen. Met Leasys doen ze eveneens verhuur, op korte en lange termijn, maar ook leasing, abonnementen en autodelen.
Naast enkele financiële diensten is er ook nog de verkoop van tweedehandswagens. Dit via Spoticar, het tweedehandslabel van Stellantis en Aramis. Aramis is beursgenoteerd en voor 60,5% in handen van Stellantis. Met merken zoals onder andere Cardoen in België is dit een multimerkenhuis..
Zijn ze hiermee anders dan andere autobouwers? In mijn ogen niet, ze doen allemaal hetzelfde, maar doen ze het beter?
Waarom we Stellantis selecteerden
Stellantis heeft stabiele aandeelhouders met expertise.
Ze zijn sterk in elektrische voertuigen, maar houden ook rekening met andere opties. Hun nieuwe Smart-platformen, die voor verschillende modellen en brandstoffen geschikt zijn, spelen hierin een cruciale rol.
Daarnaast heeft Stellantis een sterke positie in bedrijfswagens, een segment met hogere marges.
Ook op het gebied van samenwerkingen maken ze slimme strategische keuzes. Denk aan Waymo (Google) voor zelfrijdende auto’s, Mistral AI voor een AI-butler in de wagen en de joint venture met Leapmotor, waarmee ze in feite samenwerken met de ‘Chinese bedreiging’.
Kortom, als je gelooft in het voortbestaan van de autosector, is Stellantis een van de overlevers. Bovendien zijn ze financieel sterk genoeg om zware tijden te doorstaan.