Korte omschrijving
Voor de initiële bespreking met meer detail, klik hier.
Tessenderlo Group is een gediversifieerde industriële groep actief in machinebouw, landbouw, voeding, energie, watermanagement,...
Tessenderlo is wereldwijd actief met meer dan 7.000 werknemers verdeeld over vijf segmenten.
Machines & Technologies omvat de activiteiten van Picanol. In de eerste plaats zijn dat natuurlijk de weefgetouwenl, die wereldtop zijn. Deze machines werken op basis van lucht- of grijpertechnologie.
Daarnaast vinden we de gieterij en mechanische afwerking onder Proferro, die gietstukken maakt, in de eerste plaats voor de weefgetouwen van Picanol, maar ook voor andere sectoren zoals landbouw, grondverzetmachines en compressoren.
Bij Psi-control zorgen ze voor controllers, software en mechanica. Ook dit is ontstaan uit diensten aan de eigen weefgetouwen en Picanol, maar ze werken ook voor derden.
In het segment Agro vinden we de productie, handel en marketing van gewasvoedingsstoffen en gewasbeschermers. De onderliggende bedrijven zijn wereldleiders in bepaalde gespecialiseerde meststoffen, zoals vloeibare en vaste oplosbare meststoffen gebaseerd op kalium of zwavel.
In het segment Bio-Valorization vinden we de verwerking van dierlijke bijproducten tot producten die worden gebruikt in de farmaceutische industrie, voeding, dierenvoeding, vis- en veevoeder, energie, biodiesel,...
Onder Industrial Solutions vinden we producten, systemen en oplossingen voor het verwerken en behandelen van water.
T-Power is actief in stroom- en gasturbines. Het betreft momenteel één gascentrale, maar ze hebben goedkeuring gekregen voor een tweede. Of deze er komt, is nog niet zeker; deze zal alleen worden gebouwd als het rendabel is.
Waarom we Tessenderlo selecteerden
De reden waarom Tessenderlo werd geselecteerd is ook net degene die veel mensen weghoudt van het bedrijf, Luc Tack.
Ik was aandeelhouder van Picanol sinds 2011 en ben aandeelhouder van Tessenderlo sinds 2017. Tack volg ik echter al sinds 2009, toen ik in het VFB (Vlaamse Federatie van Beleggers) magazine een interview met hem las. In dat interview liet hij weten dat hij geen loon zou opnemen tot alle verliezen van Picanol waren weggewerkt. Zelfs na het wegwerken van deze verliezen heeft de raad van bestuur hem moeten dwingen om een passende verloning op te nemen.
In loon of dividend is hij niet geïnteresseerd; hij wil zijn bedrijven ijzersterke geldmachines maken. Nadat hij eerst Picanol had rechtgetrokken, heeft hij de vrije cashflow die daar vrijkwam ingezet om Tessenderlo op te kopen. De eerste instap gebeurde in 2013.
Net als Picanol was Tessenderlo een bedrijf met activiteiten waarin het zeer sterk was, maar werd het slecht beheerd en werd het geld door ramen en deuren buitengegooid. Net als bij Picanol heeft hij nu van Tessenderlo een bedrijf gemaakt met een ijzersterke balans en waar de vrije cashflow slim wordt ingezet voor nieuwe investeringen.
Tack staat bij beleggers ook bekend als iemand die weinig communicatief is en de minderheidsaandeelhouders weinig gunt. Bij de eerste poging tot fusie van Picanol en Tessenderlo werd hem dit verweten, en blijkbaar willen beleggers ook graag een dividend. Zolang hij echter het kapitaal wijs inzet tegen mooie groeivoeten, mag hij van mij zoveel mogelijk geld in de vennootschap houden.