Vandaag zie ik veel kansen, maar dat betekent niet dat al deze aandelen in onze selectie belanden—verre van zelfs.
De twee belangrijkste redenen waarom een aandeel niet geselecteerd wordt, zijn de prijs en het feit dat de toekomst ervan te moeilijk te voorspellen is. Dat zijn bedrijven waar ik niet te veel tijd aan besteed, omdat dit vaak binnen 10 tot 15 minuten duidelijk wordt.
Tijdens de enquête werd gevraagd om voorbeelden te geven van bedrijven die de selectie niet haalden, maar waar ik toch meer tijd in heb gestoken. Vandaag heb ik twee voorbeelden, elk met een specifieke reden waarom ze uiteindelijk op de 'nee-stapel' belandden, en dat had niets met de prijs te maken. Hopelijk geeft dit wat inzicht in mijn manier van werken.
Oorspronkelijk had ik drie voorbeelden, maar toen ik begon op te schrijven waarom het derde bedrijf werd afgewezen, was ik zelf niet meer overtuigd van mijn argumenten. Daarom heb ik die tekst verwijderd.
Ik ga dat bedrijf over een paar weken opnieuw bekijken, met een frisse blik. Dit hoort nu eenmaal bij beleggen en het zoeken naar kansen; soms moet je meerdere keren hetzelfde werk doen voor je zeker bent. Voor wie zelf wil onderzoeken: het derde bedrijf was het Amerikaanse Alico.
Digital Value
Digital Value is een Italiaans bedrijf gespecialiseerd in het leveren van IT-diensten en -oplossingen voor grote ondernemingen en publieke instellingen. Het bedrijf richt zich op digitale transformatie en biedt diensten aan op het gebied van cloud computing, cybersecurity, netwerken, databeheer en IT-infrastructuur.
Digital Value werkt samen met grote technologieleveranciers om innovatieve oplossingen te bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van klanten. Het bedrijf is actief in diverse sectoren, zoals financiën, telecommunicatie, energie en de publieke sector. Het staat bekend om zijn expertise in het integreren van geavanceerde technologieën om bedrijfsprocessen te optimaliseren en de operationele efficiëntie te verbeteren.
Het bedrijf trok mijn aandacht via een stock screener, waarmee ik op zoek ga naar goedkope bedrijven. Ik gebruik hierbij verschillende methoden, zoals koers/boekwaarde, EV/EBIT (ondernemingswaarde gedeeld door operationele winst, waarbij ondernemingswaarde de beurswaarde plus de netto schulden omvat) of EV/EBITDA, waarbij afschrijvingen en waardeverminderingen niet worden meegerekend, in tegenstelling tot de eerste screener.
Toen ik ratio’s zag van 0,88x TEV/EBITDA, 1,2x EV/EBIT en 0,75x koers/tastbare boekwaarde (zonder goodwill, patenten, enz.), viel vooral de laatste op, zeker voor een IT-bedrijf.
Wanneer ik aandelen selecteer via een screener, in plaats van ideeën op te doen door te lezen of via andere beleggers, kijk ik altijd eerst naar de cijfers. Ik let niet op koersbewegingen en lees geen nieuwsartikels.
Bij een bedrijf zoals Digital Value, met zulke ratio’s, probeer ik via de cijfers te achterhalen wat er mis is. En ik vond niets. De schuldgraad is laag, de liquiditeit hoog genoeg, er is geen vertraging in de cijfers te zien, en er is een stabiele groei van ongeveer 20%. Ook de rendementen zijn hoog: een rendement op eigen vermogen (ROE) van 23,5% en een rendement op kapitaal (ROC) van 14,2%.
Uit de cijfers kwamen geen andere rode vlaggen naar voren die wijzen op problemen.
De volgende stap is het management onderzoeken, en daar werd het meteen duidelijk. De CEO werd herhaaldelijk gefilmd terwijl hij steekpenningen betaalde aan overheidsambtenaren om projecten binnen te halen.
Hier werkte mijn methode tegen me. Had ik de koers bekeken, dan had ik de daling van 75% op één dag meteen opgemerkt en zou ik via een simpele zoekopdracht de situatie snel hebben ontdekt.
Toch blijf ik vasthouden aan mijn aanpak: eerst zonder vooroordelen naar de cijfers kijken. Dit werkt het beste als je een bedrijf nog helemaal niet kent. Bij bekende bedrijven zoals Stellantis zou het bijvoorbeeld niet goed werken. Maar een bedrijf zoals F.I.L.A. had anders geen kans gekregen—wie gelooft er nu nog in papier en schrijfgerei?
Crest Nicholson
Crest Nicholson is geen onbekende naam. We kennen deze Britse huizenbouwer als overnamedoelwit van ons eigen Bellway. Bellway besloot uiteindelijk af te zien van de overname omdat Crest Nicholson te maken heeft met schadeclaims voor slecht aangebrachte crepi op enkele gevels. Bellway heeft zelf ook soortgelijke problemen en gaf dit aan als de reden om van de overname af te zien.
Toen Crest Nicholson vervolgens naar voren kwam in een zoekopdracht omdat het onder haar NCAV noteert, wekte dit natuurlijk mijn interesse. NCAV, oftewel Net Current Asset Value, is de waarde van de kortetermijnactiva minus alle schulden. Kortetermijnactiva omvatten cash, beleggingen, te ontvangen bedragen van klanten, voorraden en andere posten die snel omgezet kunnen worden in cash.
Een aandeel dat onder zijn NCAV noteert is erg goedkoop, en vaak is daar een reden voor. In dit geval vermoedde ik dat de schadeclaims de oorzaak waren. Verder leek Crest Nicholson een solide bedrijf.
Het is belangrijk om te vermelden dat het grootste deel van de NCAV van Crest Nicholson bestaat uit voorraden, met name gronden en gebouwen, al dan niet deels afgewerkt. Op zich is dat een soort voorraad waar ik wel mee kan leven.
Echter, als je wat verder terugkijkt in de geschiedenis, zie je dat Crest Nicholson al een paar keer forse afboekingen heeft moeten doen op die voorraden. Ze waardeerden deze in goede tijden te optimistisch, wat niet past bij onze conservatieve benadering. Door de combinatie van de schadeclaims en hun manier van waarderen belandde ook dit aandeel op de nee-stapel.
Artikels en updates deze week
We kregen cijfers van Investor AB en WDP.
Lees de update van Investor AB: Sterke holding maar ook sterke prijs?
Lees de update van WDP: Goed niet meer goed genoeg?
Dinsdag verscheen het artikel Goedkoop is de basis
Morgen verschijnt de update van Bonava. Wat ik nu al kan verklappen, is dat de koersstijging van vandaag vooral te danken is aan de positieve vooruitzichten.
Volgende week wordt druk. Niet alleen presenteren een aantal van onze bedrijven hun resultaten, maar ik kom ook met een nieuw aandeel. Tenminste, als het verdere onderzoek goed verloopt.