Korte omschrijving
Voor de initiële bespreking met meer detail, klik hier.
Brederode is de holding van de familie van der Mersch, die 60,67% van het bedrijf bezit, naast de 4,29% die het bedrijf aan eigen aandelen aanhoudt.
De roots van Brederode gaan terug tot 1804 met Charbonnage de Monceau-Fontaine, een bedrijf actief in steenkool rond Charleroi. Hoewel dit wellicht niet helemaal correct is, aangezien dit een van de bedrijven is die ze in 1980 kochten (mijn geboortejaar). De echte wortels vinden we terug bij Compagnie Auxiliaire des Mines, of kortweg Auximines, dat in 1899 in Brussel werd opgericht en actief was in mijnlampen.
Toegang tot top private equity
Sinds 1977 staat het bedrijf onder leiding van de huidige aandeelhouders, waarbij de industriële en commerciële activiteiten zijn afgebouwd ten gunste van investeringen. Deze investeringen variëren van minderheidsdeelnemingen in beursgenoteerde bedrijven, waarbij ze niet betrokken zijn bij het beheer, tot een toenemende focus op private equity.
De familie en het bedrijf vermijden over het algemeen media-aandacht, en de jaarverslagen zijn beknopt. Natuurlijk, wat moeten ze zeggen? De informatie van de beursgenoteerde bedrijven hebben we ook rechtstreeks. Daarnaast beleggen ze voornamelijk in private equity-fondsen, waarbij ze vertrouwen op hun kennis en kunde om de juiste fondsen en managers te selecteren.
Kortom, Brederode is eigenlijk geen makkelijke belegging vanwege deze beperkte informatie. We kunnen dan enkel afgaan op hun trackrecord.
Brederode verdeelt haar investeringsportefeuille in twee delen: de beursgenoteerde aandelen, goed voor 32,6% van de totale portefeuille, en private equity, dat 67,4% van de portefeuille beslaat.
De beursgenoteerde portefeuille belegt in:
Technologiebedrijven (36,2%): Samsung, Mastercard, Alphabet, Intel, Microsoft en Relx
Verbruiksgoederen (17,7%): Unilever, Nestlé en LVMH
Elektriciteit (17,2%): Iberdrola, Enel
eigen aandelen (10,4%)
Gezondheidszorg (10,4%): Novartis en Sanofi
Varia (8,1%): RBC, Siemens
De private equity-portefeuille bestaat voornamelijk uit beleggingen in private equity-fondsen van specialisten zoals EQT, Ardian, Bain Capital, HIG Capital, The Carlyle Group, BC Partners, ...
Dit concentreert zich voornamelijk op Buy-out en Groei, een volgende fase, en niet op start-ups, die risicovoller zijn.
Waarom we Brederode selecteerden
Het trackrecord van de familie van der Mersch is zeer sterk, met een jaarlijkse groei van 14,4% over de afgelopen tien jaar (inclusief dividenden)
De bepaling van de nettoactiefwaarde (NAV) van Brederode is vrij eenvoudig voor hen. De beursgenoteerde bedrijven worden gewaardeerd tegen de beurskoers op de afsluitdatum, en de private equity fondsen moeten zelf hun waarderingen doorgeven. Echter, hierdoor zal de NAV nooit in de buurt komen van de echte onderliggende waarde, maar is deze vandaag laag genoeg om bij te kopen?