Een van de eerste dingen die (beginnende) beleggers vaak doen wanneer de koers van hun aandeel daalt, is extra aandelen kopen om zo de gemiddelde aankoopprijs te verlagen. In beurstermen heet dit averaging down.
Warren Buffett zei ooit dat hij dalende koersen toejuichte: "Lagere koersen betekenen gewoon dat ik meer kan kopen van iets goeds." Maar precies daar schuilt het gevaar. Als de koers daalt, weet je dan zeker dat het nog steeds iets goeds is?
Wanneer de hele beurs zakt, is dat een ander verhaal. Maar wat als alleen jouw aandeel daalt, terwijl de rest stabiel blijft of zelfs stijgt? Moet je dan ook bijkopen?
Die vraag stelde ik mezelf vroeger vaak. Vandaag koop ik altijd in twee delen, en in zeer uitzonderlijke gevallen nog een derde keer. Zo beperk ik deels het risico van goed geld achter slecht geld aan gooien.
Want waar ligt de grens tussen bijkopen van iets goeds en goed geld achter slecht geld aan gooien? Hoe zeker kun je zijn van je analyse? Wat weten anderen misschien dat jij niet weet?
Kortom, averaging down is geen strategie die je blindelings moet volgen. Je hebt de nodige arrogantie nodig om meer vertrouwen te hebben in je eigen analyse dan in die van anderen. Tegelijkertijd moet je bereid zijn je analyse kritisch te toetsen en tegenargumenten te zoeken.
Zeker vandaag zie ik veel beleggers reageren door bij te kopen nu aandelen dalen. Maar zoals ik eerder schreef: dit is nog geen beurscrash, dus vol enthousiasme bijkopen is voorbarig.
Natuurlijk zijn er altijd koopjes te vinden—die bestaan in elke markt. Maar wat ik nu vaak zie, zijn aandelen die op sociale media als “goedkoop” worden gepromoot, simpelweg omdat ze al flink zijn gedaald. In werkelijkheid gaat het vaak om extreem dure aandelen die nu zijn gezakt naar een niveau waarop ze gewoon duur zijn. Koopjes zijn het nog steeds niet.
Hoe goed een bedrijf ook is, als je te veel betaalt, blijft het goed geld achter slecht geld aan gooien.
Een schrale troost: zelfs professionals gooien vaak goed geld achter slecht geld aan.
Artikels en updates deze week
Afgelopen week kregen we enkel de cijfers van K+S, waar het wachten blijft op een stijging van de kaliumprijs.
Dit voelt als de stilte voor de storm, want vanaf vandaag barst het los met bedrijven die op het laatste nippertje hun cijfers publiceren. Typisch voor ons als beleggers in micro-, small- en midcaps. Bij deze alvast mijn excuses voor de vele mails die je de komende week zult ontvangen.
Dinsdag verscheen het tweede deel van Les 6 in onze reeks Introductie tot het waardebeleggen: De taal van bedrijven – de ratio’s.
Opvallend deze week: Roularta kreeg een bod om van de beurs te verdwijnen. Het zal niet de laatste zijn. Dat bod lijkt zelfs nog gieriger dan dat op Smartphoto.