Korte omschrijving
Voor de initiële bespreking met meer detail, klik hier.
De Nederlandse investeringsmaatschappij HAL Trust is ontstaan uit de vennootschap Holland America Line, die, zoals de naam doet vermoeden, een scheepslijn had tussen Nederland en Amerika. In 1989 werd deze vennootschap verkocht, en met de opbrengsten werd HAL Trust opgericht.
De oprichtersfamilie Van der Vorm behoort tot de rijkste families van Nederland en is erg gesloten. De familie Van der Vorm bezit ongeveer 68% van de aandelen, en CEO Melchert Groot bezit ongeveer 17%.
Binnen HAL Holding vinden we HAL Real Estate en HAL Investments, althans zo zijn de onderliggende websites verdeeld. Naast deze twee takken is er ook wat zij de liquiditeitenportefeuille noemen, een reeks beleggingen in obligaties en beursgenoteerde bedrijven.
HAL Real Estate is voornamelijk actief in Seattle, USA, in appartementen, kantoren, retail en industriële gebouwen. Ook in Nederland bezitten ze enkele winkelcentra. In het geheel van HAL Holding staat de Real Estate-tak voor zo’n 1% van de totale waarde. Daarom focussen we op HAL Investments.
Binnen HAL Investments vinden we de beursgenoteerde minderheidsbelangen en de niet-beursgenoteerde bedrijven, waar ze doorgaans de grootste aandeelhouder zijn. Bij de beursgenoteerde bedrijven vinden we belangen in Safilo, SBM Offshore, Technip Energies en Vopak.
Bij de niet-genoteerde bedrijven vinden we onder andere Boskalis, Broadview Holding, Coolblue, FD Mediagroup en Van Wijnen, om enkel de bekendste te noemen.
Waarom we Hal Trust selecteerden
Bij HAL hebben ze de gewoonte om de niet-beursgenoteerde bedrijven in hun NAV op te nemen aan de aankoopwaarde of de recentste kapitaalverhoging. Vaak is dit (fors) minder dan de werkelijke waarde. In het verleden zagen we daar een prachtig voorbeeld van met Grandvision toen ze deze naar de beurs brachten.
De vraag is natuurlijk of ooit de waarde er wel gaat uitkomen. En met de lage groei zien de andere holding er alvast aantrekkelijker uit; Ik blijf echter geïntrigeerd door de onderliggende waarde van de niet-beursgenoteerde belangen. Deze is zeker hoger dan wat er in de boeken staat; helaas valt het met de weinige cijfers die we krijgen niet te achterhalen wat deze dan wel ongeveer is.