Een terugkerende vraag van lezers is welk percentage ik per aandeel aanhoud in mijn portefeuille of welk percentage ik aankoop. Wie mijn boek las, weet dat ik in het verleden mijn aandelen klasseerde volgens een systeem losjes gebaseerd op schaakstukken. De belangrijkste aandelen waren de dames en torens, daaronder vonden we dan lopers en tenslotte de berekende gokjes, de pionnen.
Ik vind het nog steeds erg waardevol om na te denken of een aandeel een kwalitatief aandeel is (dames en torens), waar je rekent op de executie en groei van het bedrijf. Of dat je eerder inspeelt op een in onze ogen foutieve onderwaardering, maar waar de kwaliteit minder van belang is. Waar je voor winst vooral rekent op een herwaardering van het aandeel en niet op de gang van zaken bij het bedrijf (lopers).
Het boek is geschreven in 2019 en ondertussen is dit ook weer geëvolueerd. De berekende gokjes of pionnen laat ik ondertussen voor wat het is. Ze waren veel werk voor een zeer klein belang in de portefeuille en uiteindelijk draaide deze break-even. De grote winsten bij de ene dekten net de verliezen op de andere.
Aandelen van echte topkwaliteit, die konden we de laatste jaren niet meer oppikken aan eerlijke prijzen, dus zijn de holdings vooral mijn dames gebleken.
Met andere woorden, ik opereer steeds meer op het kruispunt van kwaliteit en waarde, tussen de lopers en de torens.
Wel heb ik voor mezelf nog een onderverdeling in de Value Selectie tussen wat ik Kernposities noem en de Value Plays. Onder de Value Plays vinden we aandelen zoals Bonava waar ik puur op de onderwaardering speel. We weten dat dit risicovollere bedrijven zijn, waar de intrinsieke waarde nog van zal dalen, maar waar we vanuit gaan dat de beurskoers hier al meer dan voldoende rekening mee houdt. De meeste aandelen zijn echter bedrijven die gewoon presteren, rendement behalen en groeien. De ene wat meer dan de andere.
Het verschil tussen wat voor mij dan een Kernpositie is en wat een Value Play is, is vooral gedreven door hoe goed ik denk de toekomst te kunnen inschatten. Zo denk ik veel beter de toekomst van Smartphoto te kunnen inschatten dan die van andere posities in mijn portefeuille, dus krijgt deze een groter gewicht.
Het gaat dus, met uitzondering van aandelen zoals Bonava, niet om welk bedrijf van de hoogste kwaliteit is, of welk bedrijf het meeste groeipotentieel heeft, maar wel over hoe ik denk de toekomst te kunnen inschatten.
Omdat ieder van ons zijn of haar eigen kennis en ervaring heeft, kan het zijn dat voor jou andere aandelen als kernpositie kunnen gelden dan voor mij. Soms is het ook gewoon omdat ik een bedrijf al heel lang volg en daardoor goed ken dat deze tot kernpositie is opgeschoven.
Wat is voor mij het praktische verschil in kapitaalallocatie?
Een kernpositie zal ik voor ongeveer het dubbele aankopen dan van een value play. Waar ik van een Value play 2,5% tot 4% zal aankopen, is dat voor een kernpositie 5% tot 8%. Al is dit laatste zo goed als nooit in één keer maar in twee of drie stappen.
Dat wil zeggen dat ik meestal zo’n 2,5% tot 3% koop van een aandeel als eerste aankoop. Bij de value plays koop ik zelden bij. Soms koop ik een nog kleinere positie, vaak omdat ik het bedrijf nog beter wil leren kennen en ik het gewoon beter opvolg als het in de portefeuille zit.
Mijn filosofie is ook om een aandeel te laten doorgroeien. Zowel voor de kernposities als value plays zal ik niet snel verkopen, gewoon omdat een aandeel een te sterk gewicht krijgt in de portefeuille of omdat een bepaald percentage werd overschreden. Maar vaak, als deze een hoog gewicht krijgen, wil dat ook zeggen dat er al een flinke koersstijging was en dat het potentieel rendement voor de toekomst nu is verminderd. Dat is dan wel een reden om te verkopen of de positie te verkleinen en het geld ergens anders aan het werk te zetten.
Daarnaast is er ook de vraag welke verdeling ik maak tussen holdings, GVV en de Value Selectie. Zelf laat ik deze verdeling afhangen van mijn verwachtingen van hoe lang ik nog ga werken.
Mijn doel is tegen dat ik stop met werken zo'n 75% tot 80% in holdings en GVV's te plaatsen. Voor nu, met ook nog een lange werktijd voor ogen (als ik al ooit stop), is dat eerder 30% tot 40% in holdings en GVV's. Maar ik ben dan ook alle dagen met de bedrijven bezig. Als ik dat niet zou zijn, zou ik misschien eerder richting 50% tot 60% in deze gaan. Ik heb geen goud, obligaties of andere zaken als beleggingen, wel fysiek vastgoed vanuit het verleden.
Update
Elke week (met uitzondering van vakanties en als er geen nieuws is), breng ik verslag uit over de aandelen uit onze selectie. Vooral in periodes waarin bedrijven hun cijfers publiceren, kan het behoorlijk omvangrijk zijn. Ik probeer echter altijd te focussen op de belangrijkste zaken.
Deze week: