Een kortere intro deze week, want ik ben in Zwitserland op ValueX, een exclusief event georganiseerd door de bekende waardebelegger Guy Spier.
Zoals eerder gemeld, ben ik er niet 100%, maar 1.000% van overtuigd dat onze portefeuille, gevuld met degelijke en zeer goedkope bedrijven, het op termijn uitstekend zal doen. Maar ik moet toegeven: het doet deugd om die beweging nu ook echt de juiste kant op te zien gaan. Dat geeft frisse moed.
In januari werden de zwakke maanden oktober en november weggeveegd. Het kleine negatieve resultaat is vooral te wijten aan de stevige transactiekosten die ik deze portefeuille opleg. Zonder die kosten stonden we al in positief terrein.
Natuurlijk is één goede maand geen reden om victory te kraaien. Het doel is een verdubbeling, en daarvoor moeten we eerst voorbij nul. Mijn buikgevoel zegt dat dit nog niet het definitieve keerpunt is en dat we eerst nog zwaardere volatiliteit te zien krijgen.
Hoewel ik ook verbolgen ben over de meerwaardebelasting in België, heb ik mijn gezeur daarover voorlopig tot X (Twitter) beperkt. Voor de nieuwsbrief wacht ik de concrete uitwerking af—de huidige vage teksten kunnen nog meevallen, of net niet. Bovendien, wat is het alternatief? Niet beleggen?
Verdubbel Portefeuille overzicht januari 2025
Voor wie nog niet bekend is met onze Verdubbel Portefeuille, lees er meer over hier
Januari: telt Europa terug mee?
Januari begon al volatiel, en ik denk dat dat ook het thema van het jaar zal zijn. Een beursgezegde luidt: "As January goes, so goes the year." Hopelijk geldt dat ook voor ons rendement.
Voor de grap ben ik eens terug gaan kijken, en het klopte de afgelopen vijf jaar al voor mijn portefeuille.
Zoals ik vorige week in het marktenoverzicht schreef, zagen we in januari een snellere stijging van de Europese beurzen dan van de Amerikaanse. Dat onze portefeuille niet in dezelfde mate steeg, is logisch: we zitten nog steeds met 35% cash en beleggen voornamelijk in kleinere aandelen. Als er een rotatie naar Europa komt, zal die zich eerst richten op de grotere waarden in de indexen. Ook in de Verenigde Staten blijven kleinere aandelen goedkoop, zeker in vergelijking met de S&P 500-aandelen.
Binnen onze portefeuille zagen we flinke bewegingen. Onze laatste aanwinst zakte na een nietszeggende tradingupdate fors en eindigde de maand op -25% (zie Kort samengevat hieronder).
Aan de andere kant stegen drie aandelen in januari met meer dan 20% en enkele met meer dan 10%, vaak na een positieve tradingupdate. Eén aandeel steeg echter 27,5% zonder noemenswaardig nieuws, nadat het eind vorig jaar juist 10% zakte zonder duidelijke reden. In zulke bewegingen liggen kansen—daar zal ik voortaan meer gebruik van maken.
Stand van zaken
Momenteel is 68% van de portefeuille belegd. Deze stijging van 65% naar 68% komt deels door de waardestijging van onze aandelen, want we deden in januari slechts één aankoop.
Het aandeel dat we in januari (opnieuw) voorstelden, steeg iets te snel door. Ik hol niet achter de koers aan en wacht geduldig, of ik vind wel een nieuwe opportuniteit.
Ik koos er ook voor om geen extra aankoop te doen van een bestaande positie. Bij sommige aandelen ligt de eerste aankoop al ver genoeg achter ons, maar zoals hierboven vermeld, volg ik soms ook mijn buikgevoel. Een paar extra weken wachten kan geen kwaad.
Met andere woorden, we deden in heel januari slechts één transactie: we kochten huizenbouwer Bellway, een aandeel dat we al langer volgen en dat even onder onze aankooplimiet dook. Ondertussen is het alweer gestegen.
Laten we eens in detail kijken hoe onze individuele bedrijven hebben gepresteerd.