Even verschieten
Voor we naar het overzicht van de week overgaan nog even dit:
De naam Smart Capital is inderdaad niet uniek en komt in verschillende landen voor. Maar het blijft even schrikken wanneer je ziet dat een investeringsmaatschappij met dezelfde naam naar de beurs gaat (in Italië).
Hopelijk heeft dit geen impact op de naam van deze nieuwsbrief. In het verleden heb ik immers wel vreemdere claims in mijn brievenbus gekregen.
Waarom zou ik vandaag waardebeleggen?
Deze week kreeg ik op mijn berichten op X (@samhollanders voor het Nederlands, @valuingdutchman in het Engels) meerdere reacties in de trant van: "Waarom zou ik vandaag de dag waardebeleggen?" met de volgende argumenten:
De stijl presteert al zo lang slecht
Met de index kan ik makkelijk 10% halen
De wereld is veranderd (door AI, software, etc.)
Waarom zou ik rommel kopen als ik ook goede bedrijven kan kopen?
Dat vraagt natuurlijk om een kleine reactie.
Het goed presteren van beleggingsstijlen wisselt voortdurend. Geen enkele stijl, zoals waardebeleggen, groeibeleggen, kwaliteitsbeleggen of momentumbeleggen, presteert altijd beter dan de andere. Er zijn periodes waarin de ene stijl de andere overtreft, en vervolgens andersom.
Wanneer een stijl langere tijd achterblijft en andere stijlen wel goed presteren, worden die andere stijlen vaak té populair. Wie iets koopt dat populair is, betaalt daar de prijs voor. Dat is simpelweg vraag en aanbod, wat op de beurs op de korte termijn (0-5 jaar) de belangrijkste factor is. Op de lange termijn (10 jaar) is winstgroei de bepalende factor.
Als je koopt wat niemand wil, koop je goedkoop. Wel altijd oog houden voor de risico’s!
In essentie leidt die populariteitswedstrijd zelf tot de ommekeer van de trend. Hoe lang en hoe ver zo’n trend kan doorslaan, is niet te voorspellen. Een jaar geleden dacht ik al dat het niet veel verder zou kunnen gaan, maar hier staan we vandaag nog steeds.
Het voordeel is dat we nu veel interessante kansen vinden.
Beleggen in indexen of ETF’s met de verwachting om eenvoudig 10% rendement te behalen is een riskante veronderstelling.
De bekendste indexen, zoals de wereldindex en de S&P 500, hebben de afgelopen jaren inderdaad rond de 10% opgeleverd. Historisch gezien ligt het gemiddelde echter tussen de 6 en 7%. Als deze indexen de afgelopen 10 jaar 10% hebben gehaald, is de kans groot dat het rendement de komende 10 jaar terugkeert naar 2-4%, mochten ze naar het gemiddelde corrigeren.
Tenzij de wereld deze keer écht veranderd is. Maar dat is in het verleden ook vaak gedacht, en telkens bleek dat uiteindelijk de winstgroei en dividenden de koersstijging bepaalden. Vandaag is er al een flink voorschot genomen op die toekomstige winstgroei.
Dit alles gaat ook uit van de veronderstelling dat de huidige maatschappij bedrijven überhaupt nog laat groeien. Gedachten over degrowth winnen immers terrein in zowel Europa als de VS. Wat we wel kunnen aannemen is dat 6-7% historisch gezien het aanvaardbare rendement was. Waarom zou de maatschappij in de toekomst meer accepteren?
Ik hoor vaak het argument dat "de wereld is veranderd". Maar sinds de industriële revolutie hebben we al een lange reeks baanbrekende, wereldveranderende technologieën meegemaakt. Waarom zou het deze keer anders zijn? Sneller misschien, maar anders?
Vergeet ook niet dat op de beurs uiteindelijk het geld van mensen wordt belegd. Mensen met emoties zoals angst en hebzucht, die vaak de markt domineren. Zolang deze emoties een rol spelen, blijft waardebeleggen relevant, omdat wij profiteren van de irrationaliteit die deze emoties met zich meebrengen.
De laatste opmerking over waardebeleggen raakt een gevoelige snaar. Waardebeleggen draait om het uitzoeken wat iets echt waard is, en het dan voor veel minder kopen. Euro’s kopen voor 50 of 60 cent, zogezegd.
Of het nu gaat om een net-net bedrijf (dat te koop staat voor minder dan de nettokaspositie), een bedrijf met gebreken, of een kwalitatief bedrijf met groeiperspectieven, maakt niet uit. Wat telt is dat we het open en objectief waarderen.
We keren hier terug naar een eenvoudige wijsheid: als iedereen weet dat een bedrijf goed is, kun je het niet voor een aantrekkelijke prijs kopen, want iedereen wil het dan hebben.
Daarom de vernieuwde slogan van Smart Capital: “Smart Capital helpt je waarde te zien die anderen missen.”
Waardebeleggen betekent niet dat je "rommel" koopt, want rommel heeft geen waarde. Waardebeleggers zijn juist erg voorzichtig en richten zich sterk op de risico’s. We kijken meer naar wat mis kan gaan dan naar de potentiële winst of groei. Beperk je de risico’s, dan volgt de winst vanzelf.
Artikels en updates deze week
Bellway kwam met haar voorlopige cijfers voor het boekjaar eindigend op 31 juli.
Lees onze update: Wat met Bellway na 44% koersstijging
Dinsdag verscheen het artikel “7 beleggingstips van Howard Marks”