We zijn nog maar net bekomen van het cijferseizoen, of de eerste berichten over het eerste kwartaal van dit jaar stromen alweer binnen. En zoals steeds volgen de vooruitzichten elkaar in sneltempo op – door analisten, beleggers, en bedrijven zelf. Maar als er één les is die ik wil meegeven aan beleggers: focus op de resultaten, niet op de vooruitzichten.
Waarom?
Omdat vooruitzichten niet veel meer zijn dan een berekende gok – en soms zelfs dat niet. Van CEO’s en CFO’s wordt verwacht dat ze met overtuiging zeggen wat de toekomst brengt. Maar wie kan dat nog met een rechte rug doen in een wereld waar geopolitiek, renteverwachtingen, consumentengedrag en handelstarieven elke maand kunnen keren?
De waarheid is: ze kunnen het niet. De toekomst is per definitie onzeker – en in de woorden van Warren Buffett: “Forecasts may tell you a great deal about the forecaster; they tell you nothing about the future.”
Wat zal Trump nog doen met de importtarieven? Hoe zal China verder reageren? En hoe beïnvloeden die spanningen het sentiment van gezinnen en bedrijven? Bestedingspatronen zijn dé sleutel tot economische groei – en die zijn nauw verbonden met vertrouwen. En vertrouwen, dat is vandaag broos.
Onzekerheid = meer sparen = minder groei
Uit ervaring weten we: in tijden van onzekerheid is de reflex van de consument om te sparen in plaats van te besteden. Hetzelfde zie je bij beursdalingen – angst zorgt ervoor dat mensen vasthouden aan cash. Maar elke euro die niet uitgegeven wordt, remt de economie. En dus ook de omzet en winsten van bedrijven.
Hoe groot deze impact zal zijn? En vooral: hoe lang hij zal aanhouden? Onvoorspelbaar. En laat dat nu net het punt zijn. De toekomst is altijd onzeker, maar in tijden zoals deze is dat effect uitvergroot. Dat maakt het bijzonder moeilijk om als belegger blindelings vertrouwen te hechten aan voorspellingen van analisten of bedrijven zelf.
Waarom dan toch zoveel focus op vooruitzichten?
Omdat we houvast zoeken. Beleggers willen zekerheid. Analisten willen duiding. De media wil headlines. En zo raakt de markt geobsedeerd door guidance, terwijl het antwoord vaak ligt in het verleden.
Niet om nostalgisch terug te blikken, maar om te analyseren: hoe weerbaar is een bedrijf écht? Heeft het een solide balans? Houdt het ondanks tegenwind nog steeds de marges overeind? Groeit het marktaandeel? Wordt er cash gegenereerd, of is de winst louter boekhoudkundig?
Resultaten zijn de ankers, vooruitzichten de mist
Het is cruciaal om de cijfers te begrijpen, vandaar ook mijn lessen: Introductie tot het waardebeleggen. Niet de interpretaties van analisten zijn van tel, maar de ruwe data: omzet, winstgevendheid, cashflow, balanskwaliteit.
Als waardebelegger moet je door het ruis heen kijken. Je focust niet op het volgende kwartaal, maar op de structurele sterkte van een bedrijf. Je wil bedrijven die stormen kunnen doorstaan – en liefst zelfs sterker uit een crisis komen.
Dan is het geen blinde gok meer. Het is inschatting maken op basis van feiten, met als fundament het verleden. Ik heb al vaak benadrukt dat (waarde)beleggen geen exacte wetenschap is. Maar het is wel rationeel: je gebruikt cijfers, historische context en gezond verstand.
We zitten misschien in het oog van de storm
Hoewel de markten kalmer ogen, zegt mijn buikgevoel dat we mogelijks in het oog van de storm zitten. Wat als de tweede golf nog moet komen? Wat als de consument het gaspedaal loslaat? Wat als beleggers beseffen dat AI geen onmiddellijke cashmachine is?
De kunst is niet om te voorspellen wanneer de storm toeslaat. De kunst is om vandaag posities te houden in bedrijven die zo’n storm kunnen weerstaan.
Dat is precies wat waardebeleggen onderscheidt van speculeren: je kijkt naar de waarde, niet naar de prijs. Naar de fundamentele sterkte, niet naar de hype. Naar het rendement uit de bedrijfsvoering, niet naar koersdoelen.
Artikels en updates deze week
Dinsdag verscheen les 9 van onze introductiereeks tot waardebeleggen: Waarderen van bedrijven. Het was een stevige brok.
Omdat het nieuws over onze bedrijven kort samen te vatten viel, verschenen er geen aparte artikels. Je leest het overzicht van de korte nieuwsberichten hieronder.