Neemt Buffett afscheid?
Vorig jaar had ik al het gevoel dat Warren Buffett het zonder zijn compagnon Charlie Munger niet lang meer zou volhouden. Het werkplezier zal hierdoor sterk verminderd zijn. Op 94-jarige leeftijd is dat plezier immers nog het enige dat telt.
Terwijl mijn vermoeden vorig jaar pure speculatie was, kreeg ik bij het lezen van de net gepubliceerde brief aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway toch echt de indruk dat dit een soort afscheidsbrief is. Misschien niet omdat hij zelf wil stoppen, maar eerder omdat hij begint te twijfelen of hij er volgend jaar nog bij zal zijn.
In een deel van de brief beschrijft hij hoe hij dagelijks met zijn jongere zus (91) belt om de geneugten van het ouder worden en de voordelen van wandelstokken te bespreken.
De jaarvergadering van Berkshire zal ook worden ingekort, wat zeker te begrijpen is. Onlangs kondigde Buffett bovendien aan geen interviews meer te geven.
Als je ooit droomde van een reis naar Omaha om Buffett te zien, dan is dit het moment. Er is al een flinke Vlaamse en Nederlandse delegatie. Laat het me weten als je gaat; zaterdag na de jaarvergadering is er een samenkomst van vele Nederlandstaligen, en dan kunnen we elkaar daar (of eerder) ontmoeten.
Vroeger was de brief aan de aandeelhouders altijd een pareltje om naar uit te kijken. Uiteraard is deze met de jaren steeds meer herhaling geworden. Toch wil ik twee zaken uitlichten die ik belangrijk vond.
“Tijdens de periode 2019-2023 heb ik het woord ‘vergissing’ of ‘fout’ zestien keer gebruikt in mijn brieven aan jullie. Veel andere grote bedrijven hebben in die periode deze woorden geen enkele gebruikt. Amazon deed dit wel in haar brief in 2021, maar bij de anderen waren het vooral afbeeldingen en blije berichten.”
Buffett benadrukt hier een belangrijke mentaliteit bij managers: het erkennen van fouten en vergissingen. Dit is iets waar ik zelf ook naar leef, zoals jullie vorig jaar wel uit mijn communicatie konden opmaken. Ik deel Buffett’s mening: ik wil tegen jullie spreken zoals ik het zelf zou wensen als onze posities omgekeerd waren.
De mooiste passage vond ik echter deze:
“Mistakes fade away; winners can forever blossom.”
Deze quote toont zijn voorliefde voor kwalitatieve bedrijven. Maar ze onderstreept ook dat we best wat fouten mogen maken in onze portefeuille en toch een goed resultaat kunnen behalen. Stel dat een belang van 4% in je portefeuille halveert terwijl de totale portefeuille in diezelfde periode 10% stijgt, dan is die positie op dat moment nog slechts 1,8% van je portefeuille. Als die positie vervolgens stilstaat en je portefeuille over de volgende vijf jaar verdubbelt, dan bedraagt dat belang nog slechts 0,9%.
Waar ik wel altijd op blijf hameren, is dat Buffett altijd heeft gekeken naar de prijs die hij betaalde. Hij heeft nooit iets gekocht tegen faire waarde, altijd goedkoper.
Marktoverzicht februari 2025
Wanneer ik dit schrijf, op woensdagmiddag, lijkt het alsof de hele beleggingswereld wacht op de resultaten van NVIDIA, die na beurs (22:20 lokale tijd) worden gepubliceerd.
Voor mij is dat een non-event; ik zal er later wel over lezen bij andere schrijvers. Toch kunnen de cijfers op korte termijn een duidelijke richting geven aan de Amerikaanse beurzen. Ondanks dat de index al duur stond, steeg de S&P 500 dit jaar nog eens met 1,9%. De Nasdaq gaf daarentegen al 0,5% prijs—er komt wat sleet op de techrally.
De cijfers van NVIDIA zullen ofwel voor opluchting zorgen en de markt hoger sturen, of teleurstellen en een daling veroorzaken. Het gekke is dat de cijfers op zich geweldig kunnen zijn, maar als ze minder goed uitvallen dan de hooggespannen verwachtingen, kan dat al genoeg zijn voor een correctie.
Voorlopig is het echter nog steeds overduidelijk dat de Amerikaanse beurs duur is. Een correctie zou eigenlijk niet meer dan logisch zijn.
Het verwachte rendement voor de komende jaren zag je al in de grafiek die ik vorige maand meegaf, en dat is er uiteraard niet beter op geworden.
De Amerikaanse beurs hoeft met andere woorden niet te crashen om er toch een abominabel decennium van te maken.
Europa is duidelijk begonnen aan een inhaalbeweging. De DAX, de Duitse beursindex, steeg sinds begin dit jaar al met 14%. De FTSE in Londen deed het met +6,7% wat minder, maar presteerde nog altijd beter dan de Amerikaanse beurs, terwijl de Euronext 100 er 9,8% bij deed.
Opvallend is dat beleggers zich anders beginnen te positioneren. Het is nog vroeg in het jaar en ik heb geen harde data om dit te bevestigen, maar gezien de koersbewegingen lijkt de herpositionering zich voorlopig vooral op indexniveau af te spelen.
Op dat niveau zien we dat ook Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland allerminst goedkoop zijn, met verwachte rendementen tussen 1,5% en 2,8%. Dat is beter dan de -0,2% voor de Amerikaanse markt, maar nog steeds onvoldoende als compensatie voor het risico van aandelen.
Buiten de indexen zijn er echter nog steeds mooie, winstgevende en goedkope bedrijven te vinden. Daarom blijven we ons richten op individuele bedrijven (aandelen) in plaats van op de brede markt.
Onze bedrijven moeten het voorlopig hebben van hun eigen kracht en hun goede (of minder goede) resultaten om hun koers te bepalen. Voor beleggers in kleine (micro-, small- en midcap) Europese aandelen lijkt het nog niet het moment.
De details van onze eigen Verdubbel Portefeuille krijg je volgende week.
Artikels en updates deze week
Maandag stelde ik een nieuw bedrijf voor waar duidelijk werd dat ons lange termijn denken het verschil maakt in onze visie op het aandeel.
Er waren heel wat cijfers de afgelopen week:
Deze van QRF werden hieronder bij Kort Nieuws samengevat.
Ook Deceuninck en Stellantis kwamen woensdag met cijfers. Aanvankelijk schrok de markt duidelijk. Bij Deceuninck begreep ik dat niet echt, bij Stellantis wel. Bij beide verandert dit echter niets aan onze beleggingsthesis.
Ik heb de verslagen al geanalyseerd en uitgeschreven; ik wacht alleen nog op de dataprovider om de cijfers aan te passen, zodat ik alles kan dubbelchecken. Ik stuur deze analyses zo snel mogelijk uit.
Dinsdag verscheen de vijfde les in onze introductie tot het waardebeleggen: De Cirkel van Kunde.
Ik heb besloten om eerst deze lessen af te werken voor ik andere artikels er tussen schrijf. Een kwestie van efficiëntie voor mezelf, zeker in deze drukkere periode met zoveel jaarcijfers.