Europa wordt door velen als oninvesteerbaar beschouwd. In hun ogen is Europa op sterven na dood en gaan we allemaal terug naar de middeleeuwen. Dat beeld is echter flink overdreven.
Natuurlijk zijn er problemen in Europa. Of beter gezegd: één groot probleem. Onze politieke klasse heeft, gedreven door dogmatische overtuigingen en een drang om zichzelf te profileren, gezorgd voor te veel regelgeving, een ondernemersonvriendelijk klimaat en, misschien wel het belangrijkste, peperdure energie. Deze politici zijn democratisch verkozen en vertegenwoordigen in theorie de wil van het volk.
Toch is er ook veel goeds in Europa. Denk aan de sterke cultuur, goede scholen, geweldige bedrijven, uitstekend eten en vooral: de mensen. Het is opvallend dat de inwoners van Europa vaak optimistischer zijn over het continent dan degenen die er niet wonen.
Het grote voordeel van ons grootste probleem is dat politici uiteindelijk buigen voor de wil van het volk. En dat volk laat steeds duidelijker merken waar het vindt dat de politiek te ver is gegaan. Het Draghi-rapport heeft de pijnpunten helder benoemd. Nu is het zaak om voldoende politieke moed te verzamelen om actie te ondernemen. Dat kan het keerpunt voor Europa worden.
Ik geloof dat dit niet lang meer op zich laat wachten. Ik ben optimistisch over Europa.
Amerika is een heel andere regio, met eigen gewoonten en cultuur. Amerikanen zijn doorgaans ondernemender en hechten veel meer waarde aan een kleine overheid en individuele vrijheid. De regelneverij die wij in Europa kennen, pikken zij niet.
Maar ook in Amerika laat de politiek te wensen over. Hoe anders verklaar je dat Trump, Biden en daarna Kamala Harris het beste zijn wat een land met 380 miljoen inwoners kan voortbrengen als presidentskandidaten?
Net als in Europa volgt ook in Amerika de politiek uiteindelijk de wil van het volk. Beide regio’s blijven democratieën.
The Economist stelt de vraag: moet je eigenlijk nog buiten Amerika beleggen?
Ik wil die vraag omkeren, waarom zou je vandaag nog in Amerika beleggen?
De zogenoemde Buffett-indicator bereikt ongekende hoogtes. Hierdoor is het te verwachten rendement inmiddels gezakt naar -0,4%, inclusief dividenden.
De Shiller PE maakt de ongebruikelijkheid van deze situatie nog duidelijker zichtbaar.
Zoals te zien is in de grafiek, worden periodes van hoge Shiller PE-ratio’s afgewisseld met periodes waarin deze onder het gemiddelde duikt.
Als de ratio simpelweg terugkeert naar het gemiddelde, mag je over de komende jaren rekenen op een rendement van ongeveer 1,8% in Amerika. Maar als de ratio onder het gemiddelde zakt – wat meestal gebeurt – ligt het verwachte rendement tussen -6,1% en -1,6%.
Dit proces verloopt meestal niet geleidelijk. Zoals in de grafiek zichtbaar is, zakt de ratio vaak snel, om daarna weer enigszins te herstellen, met andere woorden een flinke correctie of crash.
Ik voel me in ieder geval comfortabeler met mijn beleggingen in Europa dan met een brede Amerikaanse index.
(afbeelding van @psarofagis)
Dit alles is natuurlijk vooral bedoeld om het algemene sentiment te peilen. Wij beleggen in individuele aandelen, en dan is de stand van de indexen minder relevant.
Ook in Amerika zijn er interessante en koopwaardige aandelen te vinden, terwijl er in Europa ook aandelen zijn die te duur geprijsd zijn.
Het is echter duidelijk dat we ons momenteel in een markt bevinden die vooral geschikt is voor beleggers in individuele aandelen. De jachtgronden in Europa zijn aantrekkelijker dankzij de veel lagere waarderingen. Bovendien lijken de minpunten in Europa al meer dan voldoende ingeprijsd.
Artikels en updates deze week
Afgelopen week ontvingen we de cijfers van Ackermans en Focusrite. De cijfers van Focusrite, die we gisteren binnenkregen, hebben betrekking op het volledige boekjaar en zijn dus geen kwartaalupdate. Ik wil deze cijfers rustig verwerken, maar gaf eerst prioriteit aan ons nieuwe aandeel. U ontvangt mijn analyse van deze cijfers zo snel mogelijk.
Lees de update van Ackermans: Sterk
Er werd ook een nieuw aandeel gepresenteerd: Deze verdubbelde bijna -en heeft nog steeds potentieel
Dinsdag verscheen er een artikel: Waar waarde vinden op de beurs